Saturday, May 11, 2024
HomeРегионДупницаПротест в Дупница! Фирми и жители се опасяват от предстоящо затваряне на...

Протест в Дупница! Фирми и жители се опасяват от предстоящо затваряне на улица „Хемус”

  • Призовават общинските съветници да проявят разум в предстоящото заседание на Общинския съвет

  • Инж. Пламен Иванов: Сезирал съм прокуратурата, МВР, МРРБ и областния управител

Над 20 души излязоха на протест срещу докладна записка, внесена за разглеждане в Общински съвет-Дупница. Предложението касае промяна на терен при улица „Хемус” в града. Според протестиращите, ако местният парламент одобри внесеното предложение, ще настъпят промени, които ще доведат до стесняване на улицата и затваряне на нормалния достъп към бизнеса на заетите в района и живеещите в квартала. „Това е поредната общинска неразбория, която изкарва хората от работните им места. На скицата, с която разполагаме, се вижда теренът, който е закупен от инвеститора. На нея е очертана улицата, която ще се стесни, ако се реализира проектът, който ще гласува Общинският съвет.

Това ще доведе до затваряне на достъпа до базите на работещите фирми в района”, заяви Георги Илиев, недоволстващ срещу проекта и работещ в една от засегнатите фирми. Според Илиев улицата ще стане с ширина 2,30 метра, което не отговаря на изискуемите стандарти за достъпност до обектите. Протестиращите призовават общинските съветници да проявят разум на предстоящата сесия и да вземат адекватно решение. „Ако останат тези 2.30 метра, те затварят нашия бизнес. Имаме транспортна фирма с 15 тира и те няма как да влизат повече тук. Съседната улица е много тясна и е изключено по нея да влизат тежкотоварни автомобили. Ние се мъчим да оцелеем в тези трудни времена, а Общинският съвет ни пречи”, заяви Пламен Иванов, собственик на един от големите стопански субекта в района. Служители на фирмата изразиха своите реални опасения, че с подобно решение могат да останат без работа. В имота са съсредоточени пункт за прегледи, транспортна фирма, учебен център и автошкола. В съседство на техния обект са фабрика за производство на безалкохолни напитки, шивашки цех, сервиз за ремонт на коли и др.
По-късно Пламен Иванов, собственик на фирмата „Плам и синове”, организира пресконференция, на която съобщи, че неговите претенции са единствено да не се затваря входът към неговата база и улицата. „От скиците, с които разполагаме, става въпрос, че миналата година мина търгът за приватизация и теренът бе закупен от господин Ганчев. Иде реч за бившия „Брадърс”. Изгубих го. Участвахме на две дела в Кюстендил и София, като първото го спечелих, а второто го изгубих. Ганчев си влезе във владение и всичко приключи. Там нямаме драма. Той даде по-голяма цена, спечели убедително и темата за нас приключи. Следващият момент идва, когато те искат общината да им придадат около 400 кв.м общински имот, съсобственост на Ганчев, и искат да го предадат, защото са им взели около 120-130 квадрата – отгоре и отдолу. Продали са им ги неправомерно и искат да ги компенсират.

Взели са му 120 кв., но искат 380. Давайки тези 380 кв.м, улицата става 2.50 и реално е неизползваема. От другия край, през Механотехникума, има друга улица с вход и изход, но е изключително тясна и не могат да влизат камиони. Моят бизнес е свързан с транспортна фирма, имам 15 тира. Другият бизнес е за годишни технически прегледи. В него минават товарни автомобили, кранове и автобуси и при дадената ситуация тук няма да могат да влязат никакви автомобили. Давам работни места на над 40 души, има още 10 къщи и предприятия, сред които са шивашки цехове, лимонадена фабрика и др. Отделно всички хора също минават по тази улица”, зави в позицията си Пламен Иванов.Той съобщи, че сагата се точи от няколко години. Вече нееднократно е алармирал общината за създадената ситуация. По думите му последно към него е отправено предложение самият той да даде идея и вариант. „Тогава аз хванах проектантска фирма от друг град и им връчих доклад с предложение как да бъде направена улицата. Между екипа имаше и пътищари, защото за да може един път да бъде реален и отговарящ на изискванията за преминаване в промишлена зона, минималната широчина трябва да бъде 6 метра, с тротоар от 1,40 м. Всички тези схеми бяха предоставени на председателя на ОбС и съветниците, но нищо от това не бе взето под внимание. Предложението бе отхвърлено на сесия през месец юли. Бях неприятно изненадан, че към днешна дата нещата отново ще се разглеждат в този вид. По този повод съм подал сигнал до прокуратурата, МВР, МРРБ и областния управител”, заяви още Пламен Иванов и отправи питане към председателя на ОбС защо предстоящата сесия ще се проведе неприсъствено.

RELATED ARTICLES

4 COMMENTS

  1. Щe я видим мaфиятa нa Oбщинcĸият cъвeт yтpe.Heдoпycтимo e ĸoитo и дa e дa зaтвapя и ĸyпyвa/пpивaтизиpa/ чacт oт yлицaтa.Bcичĸи житeли нa yл.Xeмyc и пpилeжaщaтa чacт oт yл.Opлинĸca cмe пpoтив.Щe cлeдим и нямa дa cмec бeзpaзлични.Bън ĸopyпциятa и бeзoчливocттa нa Oбщинapитe.He зaбpaвяйтe ,чe нapoдa ви e избpaл дa cтe тaм ,a нe Гaнчeв.

  2. Нито Ганчев ,нито временните Общинари са Дупница,закона , България.Това да не е част от полето в
    Самораново бе !

  3. Айде са нови 20.Що не гласувате и в местният парламент да продадете площада пред общината/площад Свобода./ е пак на Ганчев де, нема само улици да му продавате.Един мандат ама богат – девиза на дупнишкият общинари.Смешници.

  4. Да попитам публично общинарите – кой плаща наемите и тока на Лафките ,които не функционират от 01,2020,.Някои лафки светят от тогава.Аз си бях сложил рекламна табела на стълба в квартала и веднага ми се обадиха да плащам наем или щели да ме глобяват.На Лафка каква е ситуацията.

Comments are closed.

Most Popular