Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияПротест на зърнопроизводители блокира международния път Е-79 край Видин

Протест на зърнопроизводители блокира международния път Е-79 край Видин

Земеделците негодуват от свободния внос от Украйна, складовете са пълни

Протест на зърнопроизводители блокира международния път Е-79 край Видин. На място пристигна и служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Земеделски производители от Видин, Монтана, Враца, Пазарджик и дори от съседна Румъния се събраха на протест заради свободния внос от Украйна, който блокира реализацията на българското производство.

“Ние сме се събрали тук, за да протестираме и да искаме отмяна на регламент за безконтролния внос на зърно и земеделска продукция от Украйна.”

Изправени сме пред опасността от фалити, добави Александър Миндачкин, председател на браншовата организация в Пазарджик.

“Наближава жътва. Складовете на голяма част от колегите в бранша са пълни с продукция от миналата година, защото в момента реално няма пазар, няма цена, няма търсене. И след месец, два, три, когато започнем новата жертва проблема ще бъде сериозен.”

В знак на солидарност с протестиращите служебният министър на земеделието Явор Гечев лично подкара трактора, с който бе блокирано движението по международния път край Видин.

“Солидарността към Украйна не може да е с липса на солидарност към българските земеделски производители. Утре имаме потвърдена среща с представители на земеделските производители. Ще чуем исканията на земеделските производители. Ще предлагаме допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство, защото този. проблем не можем да го решим в България. Трябва. Европа да реагира и се надявам да реагира по бързо”, каза Явор Гечев.

Протестът продължава и следващите два дни въпреки срещата с министъра, категоричен е земеделският производител Александър Александров.

“Тук сме утре и в други ден, за да покажем, че ни има, че сме живи, че желаем да останем в България. Желаем да работим за нашата страна.”/БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular