Sunday, May 5, 2024
HomeРегионПротест срещу ниските заплати блокира Боровец навръх откриването на новия сезон, Екатерина...

Протест срещу ниските заплати блокира Боровец навръх откриването на новия сезон, Екатерина Василева: Не искаме да сме роби и да се скитаме по чуждите държави

 

Самоковци се стягат на протест срещу ниските възнаграждения в курорта. Бумът на недоволството е планиран за 16 декември (събота), когато ще бъден даден официалният старт на новия зимен сезон. Организатори са тримата млади самоковци – Екатерина Василева, Ивелина Ковачева и Иван Дойчинов. Исканията на инициаторите на протеста е да се получава адекватно заплащане за съответната длъжност, да има регламентирани почивки, допълнителният труд да се заплаща, да има нормални осигуровки. Те се надигат срещу работодателския произвол в деня на първия трансфер – 16 декември, за да изкажат своето недоволство, да чуят мнението на работодателите по темата и да се получи необходимата обратна връзка.

Чрез социалната мрежа Екатерина Василева е популяризирала намеренията за протеста. Ето какво се съобщава: “Протест Боровец – Самоков, срещу ниските заплати… Ние работниците, в курорта Боровец, сме решени да блокираме в деня на първия трансфер. Искаме нормални заплати, защото не сме роби, не желаем да работим за благото на шепа работодатели. Искаме, както се изисква от нас, така и да се получава адекватно заплащане, за безумните изисквания.
Искаме, да има регламентирани почивки. Искаме да бъдем осигурявани както трябва. Ние не искаме да бъдем черни роби, в нашата си родина. Ние не искаме да бягаме и да се скитаме из други държави. Искаме тук, но не и когато цените на всичко се вдигат непрестанно, а заплатите не мърдат.
Затова заставаме срещу работодателския произвол. Ако не искате да се гаврят с личността ви, защото живота е един и често има навика да минава бързо, начина е един, всички обединени, заедно.“

Желанието на организаторите на протеста е повече хора да вземат отношение по темата с ниските възнаграждения и да излязат на организирания протест.

Екатерина Василева не пожела да коментира подробности пред „Вяра“. Не стана ясно дали е уведомен кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, и дали е дал разрешение  да се проведе ли  протестът. Към днешна дата в местното РПУ не е постъпвала информация  за протестни намерения.

RELATED ARTICLES

9 COMMENTS

  1. Ау събудиха се трима Самоковци , сега ке стане страшно !
    20 години спахте и си кротихте сега се сетихте ,че Самоковците са последните скъсани цървули на Боровец!
    Протест не се прави от трима души , нищо няма да постигнете !
    Когато обаче никой не отиде на работа в началото на активния сезон тогава ке клекнат работодателите и ке си свалят гащите и даже може и да се надупят !
    Ама това пак е некаква инсценировка !
    То така или иначе персонал няма!
    Всичко читаво е изгонено от България!
    Боровец и без друго вече е курорт от най нисък клас ,
    само се пънат обаче с пръдня боя не става !
    Ски училището на Бороспорт от едно от най добрите в Европа , сега не може да събере 10 читави ски учители !
    Колкото и сняг да произвеждат с оръдията , нямат уменията да обработят качествено пистите!
    За кръчмите да не говориме .
    Самоков от град със велика спортна история , сега влиза само в креминалните хроники за наркоразпространение и с полицейски акций от по 200 полицаи !
    А вие си стачкувайте лошо няма!

  2. v samokov i borovets kato cialo zaplata po visoka ot 600lv.bruto nema i tova e omishleno taka blagodarenie na rabotodatelite. ZAMISLALISTE SE NIAKOGA KADETO I DA OTIDETE ZAPLATATA E EDNAKVA 600 TOVA SIE ABSOLUTEN DOGOUOR MEJDO RABOTODATELI TE NEMA BOROVETS NEMA SAMOKOV 600LV. I TREBE DASE TREPESH KATO UOL I DA SAUMESTIAUASH NIAKOLKO DLJNOSTI U EDNO BRAVO NA TEZI MLADI HORA KOITO IM E PISNALO DO GUSHA OT ROBSTVO NADIAVAM SE DA POJNAT NE VIJDAN OSPEH NADIAVAM SE DA IMA I MNOGO SEBE SI OVAJAVASHTI HORA I DA IZLEZNAT NA PROTEST I DA BDAT CHVTI I NESHTO DASE PROMENI NAI S TOVA ROBSTVO

  3. Тези които ще стачкуват дали са сигурни , че заслужават по-висока заплата от тази която се предлага ?
    Защото в туризма обслужването е най важно , и ако туристът не е обслужен качествено той няма да се върне отново в Боровец и съответно всички по веригата губят !
    На негово място ще дойде турист който е непретенциозен и ще си донесе от вкъщи храна и ски и всичко което му е нужно.
    Това е ситуацията в Боровец и България!
    За да има високи заплати трябва да има богати туристи!
    А такива няма !
    Имаше в едно друго време , когато туристите не си и помисляха за друг курорт и с години наред идваха на Боровец само заради едно нещо ,което се казва комплексна туристическа услуга на много високо ниво!!!!!
    Такава сега липсва за това и заплатите са такива !

    • Ами помислете още малко дали качеството на обслужване не зависи от предлаганите заплати при 600 лв получават това обслужване и не защото хората не заслужават просто нямат стимул.

  4. Г-жо Вучова, първо: материалът Ви е преписан от друг вестник, след като ние отказахме да ви дадем интервю ( много непрофесионално от Ваша страна ), второ: вече имаме разрешение от кмета на община Самоков ( запознайте се с процеса- той трябва да обяви в полицията), което е получено в петък. Вие просто нямате с какво да си запълните вестника. Моля за професионализъм!

  5. А,защо според вас вече не идват платежоспособни клиенти?Защото и на тях им писна да ги дерЪт.
    За работодателите всяка снежинка е стотинка,не и за работниците.
    Колкото до това,че сме 3-ма,напротив.С нас излизат още доста хора.
    Но българина е свикнал да плюе онзи,който си търси правата.Аз не работя вече на Боровец,но това не ми пречи да подкрепя хора,които знам,че са професионалисти и вършат работата си със съвест,въпреки ниските заплати.Иначе нямаше нито един хотел на Боровец да има висока оценка,нито в Booking,нито където и да било.
    И да.Много хора заслужават по-висока заплата.Пък и нощният труд би следвало да се заплаща двойно.
    Но,какво да кажа,манталитет.
    Да плюем онези,които искат някаква промяна.

  6. Платежоспособни са тези клиенти които не гледат СМЕТКАТА уважаема Катерина !Те носят кеш пари само за бакшиш ,и
    се интересуват само от това как ще бъдат обслужени .
    Във Боровец в момента такива клиенти не идват , а и скоро няма да дойдат !
    Ние няма какво да предложим!
    Това което предлагаме е , лоша храна ,лошо и некомпетентно обработване на пистите , кални паркинги без тоалетни !
    Това което ни е хубавото , но то не зависи от нас е, природата и невероятния пейзаж на Рила планина !
    За жалост ние не умеем и не знаем как да се възползваме от това което ни е дала природата.

  7. Ааа.шЪ мЪ извинявате ама за всичко,което изброихте вина нямат работниците,а ненаялите се работодатели.Не работниците съсипаха курорта.
    Не работниците предлагат лоша храна и кални паркинги.

  8. Аз пък си мисля ,че точно работниците предлагат некачествената услуга!
    Никой не вижда шефовете !
    Работникът е съучастник на шефа си, след като се е съгласил на тези условия на труд!!
    Срещу този зговор трябва да се протестира,и да не се съгласяваме на ниско платена и не морална работа!
    Другият начин е никой да не протестира , а да се изчака природата да се намеси !
    За което няма да , чакаме
    много дълго !

Comments are closed.

Most Popular