Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниБългарияПроф. Кантарджиев: При РНК ваксините по-бързо се изгражда имунитет

Проф. Кантарджиев: При РНК ваксините по-бързо се изгражда имунитет

България е единствената европейска държава, в която хората могат да си избират и приоритетно да се ваксинират с РНК ваксина. Това заяви в сутрешния блок на БНТ “Денят започва” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. Според него до края на лятото в страната може да бъде създаден групов имунитет, при условие че коронавирусът не мутира, все още носим маски на закрито и затворените помещения се вентилират много добре.

Той коментира и въпроса за ваксинирането на деца с РНК ваксината на “Пфайзер”-“Байонтек”.

Много голям успех, който постигнаха колегите, и то не без участието на колегите от Израел. Доказано е, че тази ваксина е безвредна за младите, каза проф. Кантарджиев.

Препоръчвам това и за нашата страна, въпреки че от години има едни табута – да не ваксинираме бременните срещу грип или децата срещу грип. Защо бе – бременните най-тежко преболедуват грип, попита риторично проф. Кантарджиев.

В момента, когато бъде сменена кратката характеристика на ваксината на “Пфайзер”, а това е евангелието на всяко лекарство и на ваксината, когато се смени и се каже деца от 12-годишна възраст могат да бъдат имунизирани, ваксините могат да се прилагат и в нашата страна. На този етап – не, допълни проф. Кантарджиев.

За руската ваксина “Спутник V” проф. Кантарджиев обясни, че тя не е от най-изпитваните ваксини, въпреки че милиони хора са ваксинирани с нея и отзивите са добри. Моето мнение е, че всяка изпитана ваксина, която действа добре, е добра за обществото, допълни той.

Бъдещето – в моноклоналните антитела

Вече има фирми, които са предложили на пазара моноклонални антитела, и то комбинация, които ако се поставят на човек в рамките на една година, той е защитен от циркулиращите щамове, обясни проф. Кантарджиев.

Това е изграждане на пасивен имунитет и се предвижда за прилагане при хора, които са противопоказни за ваксиниране, които са в тежък имунен дефицит или в момента са на терапия, потискаща имунитета им.

С такива антитела беше лекуван бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който за 2-3 дни напълно се възстанови, припомни проф. Кантарджиев.

15 минути на слънце за витамин Д

Той е категоричен, че витамин Д намалява с 15% тежестта на заболяването и с 15% възможността на заразяване.

Затова сега, когато има слънце, 15 минути с къси ръкави и къси панталони на майското слънце са достатъчни кожата ти да произведе витамин Д, каза в заключение професорът.

RELATED ARTICLES

Most Popular