Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаПроф. Рахамин Шекерджийски говори за толерантността на българите в Дупница

Проф. Рахамин Шекерджийски говори за толерантността на българите в Дупница

„Шалом” дари 1 000 лв. на ПГ по облекло и стопанско управление

ПрофесорРахаминШекерджийскиразказа на ученици от Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление (ПГОСУ) в Дупница заспасението на българските евреи по време на Втората световна война. Като почетен гост на учебното заведение известният магистър – фармацевтпредстави филм със свой разказ за ужаса, преживян от него близките му,и за избавлението от Холокоста, на което е един от малкото живи свидетели.

Ученият, който в онези жестоки времена бил  9-годишно момче от Еврейската махала на Дупница, с мъка се връща към страшните събития от март 1943 г. По това време то носел хляб на беломорските евреи, докарани с вагони тук, на път за нацистките лагери на смъртта. „Това бяха гладни, измъчени хора. Ние знаехме къде отиват. Те също осъзнаваха и някои изпадаха в нервни кризи, искаха да се самоубият, да се хвърлят през прозорците”, разказва авторът на редица методи и технологии при изготвянето на лекарствени форми, който е и почетен гражданин на Дупница.„Българският народ изигра голямата роля за спасението на евреите”, подчерта изобретателят на  беналгина,видял с очите си нацизма и запазването на живота на своите сънародници. Гостът припомня и за приноса на дупнишкия депутат Димитър Икономов, председателя на Народното събрание Димитър Пешев и цар Борис ІІІ, отменил депортацията.

Рахамин Шекерджийски посочи и жестоките последици за оцелелите  евреи, голяма част от които не успяват да надмогнат болката и мъката. „Има доста книги и филми, в които се говори за тези хора. Те не можаха да издържат това, което се е случилото  в лагерите на смъртта с техните родители, и се самоубиват. Защото този геноцид продължава след това при хората, които са останали живи. Аз лично всеки ден си спомням за това, което се случи. Ако аз не работя, ще си мисля за този ден, който съм изживял, който е най-тежкият, най-тъжният, но и най-радостният в моя живот. И затова работя, за да не си спомням за това. Работя, за да бъда благодарен и на България, за всичко, което направи за мен. Имам 62 г. трудов стаж. Ако не работя, ще си спомням всеки ден за това велико дело на спасение. Аз и моите роднини сме признателни на България за спасението. Целият свят трябва да знае за него”, коментира Шекерджийски. Той отбеляза, че в страни като Дания, където евреите също са били спасени, се говори много повече за този исторически фактне спести факт. „Българската страна трябва малко по-силно да третира този въпрос. В България, засъжаление, малко сме разединени. Мен ме боли, че се издават книги за спасението на евреите, за да се печелят пари”, допълни ученият.

Рахамин Шекерджийски гостува на училището заедно с председателя на Регионалната организация на евреите (РОЕ) „Шалом” Леонид Хаздай и краеведа Явор Тодоров, който преди 2 г. написа книга за еврейската общност. От името на „Шалом” Шекерджийски подари на училището 1 000 лева, събрани от организацията, които връчи на директора Борис Кръстев. Подарък на учебното заведение направи и Явор Тодоров, който предостави книгата си „Хроники на дупнишките евреи“ .

Темата на срещата бе „Толерантността в българското общество”.  Инициативата е свързана с проведената в града преди дни ученическа конференция, посветена на 80 -годишнината  от спасяването на българските евреи. Един от поводите е и рефератът на единайсетокласника от ПГОСУ Денис Китов за проф. Шекерджийски, представен на конференцията.

„За съжаление днес ставаме свидетели на нетолерантност. Само преди 2 дни в съседна наша държава – Сърбия, се извърши убийство на млади хора и тяхната учителка. Затова ние решихме да използваме повода – конференцията, организирана от община Дупница и Министерството на културата, и да поканим проф. Шекерджийски да говори точно на тази тема. За наше най-голямо щастие град Дупница, както проф. Шекерджийски се изрази, може би е най-толерантният град в цяла България”, коментира учителката по история Анелия Грозданова – една от организаторите на срещата.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular