Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоПСС-Банско: Спешно се нуждаем от хеликоптер при инциденти в планината

ПСС-Банско: Спешно се нуждаем от хеликоптер при инциденти в планината

Рискуваме хора, качествени, подготвени, сърцати, заяви директорът на ПСС Емил Нешев

18 часа продължи акцията в Пирин, при която 40 планински спасители трябваше да достигнат и да свалят на ръце телата на загиналите в планината туристи. Едното е на 69-годишният Пламен Христов, изчезнал навръх Коледа, а другото е на 55-годишен сръбски гражданин, потвърдиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград. Драган Глишич е влязъл в България на 30 декември, през ГКПП Златарево. Дошъл е от Северна Македония, където е живял. Мъжът е бил настанен в къща за гости в гБанско.Той е избрал страната ни, за да посрещане на Новата година. Бил е запален планинар, обичал е природата и пътешествията.

От ПСС – Банско коментираха, че акцията е била изключително опасна. „Тежка акция, хеликоптер не можа да ни окаже помощ, поради техните си изисквания за летене. Проблемът е, че държавата абдикира от това, че спешно трябва да се осигурят летателни средства за оказване на помощ по въздуха. Абсолютен абсурд е в 21 век хората да рискуват живота си, да отидат до място, което е трудно достъпно и рисковано”, коментира за БНР Венелин Петров от ПСС-Банско.

Георги Ботев от Планинската спасителна служба в Благоевград също посочи, че теренът е бил сложен, а акцията в района – изключително трудна. „Висока планина, лед, скални падове. На няколко пъти преминахме през частично замръзналата река. Някои колеги дори нагазихме в нея, защото се налагаше – няма мостове. Винаги акциите там са много тежки и трудни”, обясни той.  Спасителят подчерта, че загиналите мъже са починали от травмите си и хеликоптер е нямало как да ги спаси. Машината обаче е можело да спести усилия на планинските спасители. „ПСС подпомага цялата дейност на държавата. За сметка на това, държавата ни намаля субсидията, не развива хеликоптерно спасяване, не ни подпомага със Закона за доброволеца”, каза още  Георги Ботев.

“Точно това правим – рискуваме хора, качествени, подготвени, сърцати, които буквално летят, само и само да свършат работа, да помогнат”, коментира  Емил Нешев, директор на ПСС .

Късно в понеделник планинските спасители успяха да свалят от Пирин телата на двамата загинали туристи, които бяха открити в подножието на връх Вихрен. Те бяха открити на западните склонове под върха в посока Влахина река. Акцията продължи 18 часа. Здравето си рискуваха 40 спасители, които в крайна изпълниха задачата и свалиха на ръце телата на жертвите. В мисията освен спасители от Банско се включиха и отрядите от Кюстендил, Сандански, София и Добринище.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular