Monday, May 6, 2024
HomeРегионБанскоПСС-Банско с нов високопроходим бус!

ПСС-Банско с нов високопроходим бус!

Четириногите спасители вече си имат свое климатизирано отделение

ПСС- Банско вече има бус с повишена проходимост за нуждите на Планинската спасителна служба и по-специално за четириногите герои в екипа си. Норд и Нико са първите спасителни кучета от групата, които изпробваха новата придобивка получена като дарение от фондация  „Манол Пейков и приятели“ и „Мото-Пфое“.

През пролетта депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, поде благотворителна акция за закупуването на употребяван Ford Transit с двойно предаване, произведен през 2019 година. Вносителят на марката у нас – „Мото-Пфое“ отговори на жеста, като намали цената на возилото от 80 000 на 49 000 лева.

За да може да бъде използван по предназначение, изцяло преоборудваният бус трябваше да има специални климатизирани клетки за четири спасителни кучета. Според спасителите от Банско, много често при операции, като например тази след земетресенията в Турция, се пътува много дълго време и е много важно кучетата да са на мястото на инцидента отпочинали. Това гарантира тяхната ефективност.

Припомняме, че четириногите „служители на ПСС“ спасиха от развалините в Турция седем души. А за последните пет години кучетата от групите на планинския ни курорт са спасили живота на 130 души в над 100 акции.

От фирмата вносител  се ангажираха с трансформацията на автомобила, за да бъде оптимално пригоден за превоза на спасителните кучета, както и за специфичните операции в полза на пострадали в планината.

Спасителната служба до момента не притежаваше подходящ автомобил, пригоден за спасителни акции включващи кучетата, за чието транспортиране до критичната точка от изключителна важност са условията при придвижването им.

Именно поради тази причина в товарната част на буса са монтирани система за чист въздух, подходящо осветление, както и прозорци на задните врати. Добавен е багажник на покрива и стълба на задната врата.

Неочаквано за Планинската спасителна служба, по време на церемонията по предаване на Transit 4х4, “Мото-Пфое” обяви, че предоставя и високопроходим пикап Ford Ranger за ползване от ПСС поне за една година. Автомобилът, вече брандиран и подготвен, беше абсолютна изненада за спасителите.

Снимки – Манол Пейков, ПСС

„От името на планинска спасителна служба и Групата за спасяване с кучета бих искал да изкажа своите безкрайни благодарности към всички, които направиха възможно реализирането на тази наша мечта“, заяви Атанас Уков от ПСС-Банско, който получи ключовете на специална церемония. Изключителна благодарност към всички дарители, които се включиха в кампанията изказа и Емил Нешев – директор на дирекция ПСС при БЧК.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular