Friday, May 3, 2024
HomeРегионСапарева баняМеморандум за сътрудничество с азиатски институт по източна медицина сключи Община Сапарева...

Меморандум за сътрудничество с азиатски институт по източна медицина сключи Община Сапарева баня

Амбициозен проект предвижда изграждането на болница с 500 легла и 250 работни места за медицински специалисти

Меморандум за сътрудничество сключи община Сапарева баня с южнокорейския институт Kyung Hee Medical Science Research Institute.

Документът беше подписан от кмета Калин Гелев и включва изграждане на болница за източна медицина и холистично лечение в града. Азиатският институт е представляван у нас от John Park.

В началото на лятото представители на азиатската държава са били на посещение в СПА дестинацията, а преди броени дни областният управител на Кюстендил Александър Пандурски е одобрил решението на Общинския съвет на Сапарева баня за сключване на меморандума.

Документът е ключов за развитието на балнеологията в Сапарева баня, коментира кметът на курортния град Калин Гелев. “Реализирането на подобна инвестиция ще промени облика на целия регион. Намеренията на южнокорейския институт включват изграждането на болница по традиционна източна медицина с капацитет от 500 легла, както и разкриването на 250 работни места за висококвалифицирани лекари, медицински специалисти, сестри и др.”, сподели градоначалникът.

“Представителите им идват за пореден път в Сапарева баня, а декларираните намерения са изключително сериозни. Водят се преговори за закупуване на имоти, тъй като за реализирането на подобен проект е необходим голям терен. Ние като община ще съдействаме с всичко необходимо, свързано с дейността и инфраструктурата”, каза още Гелев.

През летните месеци ръстът на туристи в Сапарева баня е впечатляващ. През почивните дни минералните басейни работят при пълен капацитет, а местните хотели и къщи за гости приемат резервации за седмици напред. Лято 2023 г. ще бъде запомнено като най-силния сезон след пандемията.

RELATED ARTICLES

Most Popular