Monday, May 6, 2024
HomeНовиниПутин предупреди Швеция да не влиза в НАТО

Путин предупреди Швеция да не влиза в НАТО

 

Руският президент Владимир Путин

Евентуално присъединяване на Швеция към НАТО ще се отрази негативно на двустранните отношения, заяви руският президент Владимир Путин.

Освен това на Москва ще й се наложи да се погрижи за допълнителни мерки за безопасност, подчерта Путин по време на Петербургския международен икономически форум.

“Ако Швеция се присъедини към НАТО, това ще повлияе негативно на отношенията ни, защото ние ще сметнем, че ето на – и откъм Швеция към нас се приближава инфраструктурата на военния блок и ще ни се наложи да мислим как да реагираме на тази допълнителна заплаха”, обясни той, цитиран от ТАСС.

Руският лидер подчерта обаче, че това съвсем не означава, че страната му ще изпадне в истерия и ще насочи към Швеция ядрени ракети.

“Все пак ще се наложи да предприемем нещо, защото ние разглеждаме това като допълнителна заплаха за Русия”, повтори Путин.

Президентът Путин отбеляза, че решението за целесъобразността за встъпване на Швеция в НАТО трябва да бъде взето от самите шведи и техните държавни ръководители.

“Струва ми се, че само болен човек може да си представи, че Русия внезапно ще поиска да напада Швеция. Освен това, от гледна точка на повишаването на отбранителната способност на Швеция, евентуалното членство в НАТО не дава нищо – кръгла нула. Съвършено очевиден факт е обаче, че присъединяването към Алианса ограничава суверенитета при вземане на някои решения – например разполагането на военна инфраструктура. Този факт най-много безпокои Русия”, подчерта той.

Путин спомена и появилата се в западния печат “лъжлива информация, че някаква си руска подводница се появила някъде, някакъв си руски самолет прелетял”. Той напомни за предложението на президента на Финландия да се включват опознавателните знаци на самолетите.

Руският президент декларира, че страната му е съгласна с това предложение, но страните от НАТО са го отхвърлили.

Швеция не членува в НАТО, но участва в програмата на организацията “Партньорство за мир”, която действа от 1994 г. с цел да развива военното сътрудничество между военния пакт и нечленуващи в него страни.

По отношение на позициите си по въпросите на отбраната Швеция е много близо до съседна Финландия, която има обща 1340-километрова граница с Русия.

Финландия и Швеция, единствените необвързани страни от Скандинавския и Балтийския регион, засилиха военното си сътрудничество със САЩ заради безпокойства във връзка с повишената военна активност на Русия в Северна Европа.

RELATED ARTICLES

Most Popular