Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятПътят на Джо Байдън към Белия дом е открит

Пътят на Джо Байдън към Белия дом е открит

Пътят на Джо Байдън към Белия дом е открит. Според последните резултати до 17,00 ч. в сряда след преброяването на 95% от бюлетините кандидатът на Демократическата партия излиза напред в Мичиган с близо 20 хиляди. Ако победи в ключовия колбеащ се щат с 16 електори и броенето на гласовете в другите нерешени щати продължи да се развива в негова полза, което е много вероятно, той ще събере нужните му за президентството 270 гласа в т.нар. Изборна колегия.
По-рано, малко след края на изборния ден, Тръмп се обяви за победител и отправи обвинения към Демократическата партия, че иска да “открадне изборите”. Това е в унисон с тезата, която той лансира още от края на лятото, когато в някои щати бе позволено и разширено задочното гласуване по пощата като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса. От тази възможност се възползваха рекордните над 100 милиона души.
Към 17 часа българско време в сряда според предвижданията на Fox News настоящият президент е загубил преднината си от 100 хиляди гласа в колебаещия се щат Уисконсин и при 95% преброени бюлетини изостава с над 20 хиляди гласа, при положение че остава да бъдат отчетени гласовете от най-големия град Милуоки, традиционна крепост на Демократическата партия.
Ако той прибави 26 от Уисконсин и Мичиган, стават 264. Така решаващи за победата стават 6-те електора на Невада, с които Джо Байдън ще стане 46-ият президент на Съединените американски щати.
В Невада нещата изглеждат добре за бившия вицепрезидент на Барак Обама. Той има преднина от над 7 хиляди гласа и очаква тя да се увеличи в големите градове Лас Вегас и Рино.
По този начин дори Тръмп да спечели Джорджия (16 електора), Северна Каролина (15 електора) и Пенсилвания (20 електора), пак според предвижданията на Fox News, той ще събере едва 264 електора.
Все още президентът трябва да защити преднината си във всички оставащи спорни щати. А в някои от тях това изглежда доста трудно – в Пенсилвания също остават непреброени гласовете по пощата, където противниците му имат сериозно надмощие и тези от големите градски центрове – Питсбърг и Филаделфия, където традиционно демократите имат сериозно надмощие. Там остава да се преброят около една четвърт от бюлетините. Развръзката в този щат може да настъпи чак в петък, когато се очаква да бъдат обявени официалните предварителни резултати.
Подаването на информация от Северна Каролина и Джорджия спря на 95% няколко часа след края на изборите в тези щати. И на двете места Тръмп има преднина от около 100 хиляди гласа с възможност да я загуби./focus-news

RELATED ARTICLES

Most Popular