Thursday, May 2, 2024
HomeБизнесРаботниците на завод „Арсенал“ излизат в отпуск заради скъпия ток

Работниците на завод „Арсенал“ излизат в отпуск заради скъпия ток

Общините Вълчи дол и Ардино спират уличното осветление заради високите цени

Поради голямото поскъпване на енергоносителите и суровините, силното поскъпване на металите на международните пазари, изключително високия пик на силно заразния вариант Омикрон са основните причини всички работници и служители в казанлъшката оръжейница “Арсенал” АД да излязат в платен годишен отпуск от днес 17 януари до 11 февруари 2022 г., предава БГНЕС и припомня, че в предприятието работят близо 9 хиляди души от региона. При изявено желание от работника или служителя се разрешава ползването на неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж. На ползвалите неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж ще бъдат предоставени ваучери за храна и здравноосигурителни вноски за сметка на работодателя. При неотложна производствена необходимост на цехове, звена и участъци ще бъдат изготвени и утвърдени списъци за работа. Предприетите действия са съгласувани между ръководството на ”Арсенал” и двете синдикални организации в предприятието – КНСБ и КТ „Подкрепа“.
Скъпият ток стана причина още две общини да спрат уличното осветление в определени периоди от денонощието. Въвели са и режим на отоплителните уреди в административните звена.
Едната е Вълчи дол. “За град Вълчи дол улично осветление ще има (през стълб): от 17,30 до 00,00 часа и от 17,30 до 00,00 часа. За останалите населени места в общината: от 17,30 до 21,30 часа от 17,30 до 21,30 часа“, съобщи общинският сайт. “Общата стойност на платената фактура от община Вълчи дол за разходвана електроенергия през месец ноември 2021 г. е 58 384,47 лв., докато за октомври 2021-ва е била на стойност 20 951,47 лв. Направената прогнозна сметка за стойността на ел. енергията за 2022 г. е в приблизителен размер от 700 000 лв. Уличното осветление е една от дейностите, чиито разходи се покриват изцяло от местните приходи, а приходите в общинския бюджет са минимални. Драстичното увеличаване на цената му води и до ограничаване на средствата, планирани за други дейности. Нашата община не разполага с допълнителен финансов ресурс, с който да компенсира разходите“, обясниха още от управата на Вълчи дол.
Другата община е Ардино. Сметката за декември там е около 54 000 лв., колкото е средно за шест месеца общо през годината по-рано. Населените места в Ардино ще бъдат осветени само 4 часа в денонощието – вечер от 18 до 21 ч. и сутрин от 6 до 7 ч.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular