Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградРадев в Кресна: Икономическият ефект от Covid-19 ще се усети най-тежко през...

Радев в Кресна: Икономическият ефект от Covid-19 ще се усети най-тежко през есента

През есента у нас ще се усетят най-тежките рецидиви от Covid-пандемията. Това заяви в Кресна президентът Румен Радев и настоя за незабавна финансова децентрализация, за да може помощта от държавата да стигне бързо до малкия и среден бизнес и до хората, предаде БНР.
Подкрепата на държавата за преодоляване на последствията от Covid-кризата е факт и тя се измерва в милиарди, но административният капацитет е в остър дефицит, заяви президентът Румен Радев, според когото един от основните проблеми е в неслучилата се финансова децентрализация:
„Знаете, има стратегия за финансова децентрализация повече от 10 години, която не се изпълнява. Това е големият проблем – ето има заделени средства, те са милиарди, поне така се обявява, но няма капацитет, административен, според който тези средства да достигнат до всички най-нуждаещи се. Кризата го доказа недвусмислено, ето те в момента са абсолютно недофинансирани, проблемите са сериозни, трябва да се справя общинското ръководство само“.
На въпрос на „Хоризонт“ какво показват последните анализи и прогнози на експертите в президентството за последствията от пандемията, президентът отговори:
„Анализите са, че есента, може би, ще ни бъде най-тежко. Реалната безработица ще се усети най-много тогава. И затова все още не е късно, трябва да се разгръща този капацитет на държавата, да се стига до всички най-засегнати хора, малки и средни предприятия. Но трябва да мислим в перспектива“.
Попитан за целта на засилените му обиколки в страната, Румен Радев каза: „Да се срещнем с хората. Не забравяйте, аз съм президент на всички българи, не само в София“.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular