Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияРадев за разпита на Петков: Това е форма на институционално изнудване

Радев за разпита на Петков: Това е форма на институционално изнудване

Миналото търси реванш. Така президентът Румен Радев коментира очаквания разпит на премиера Кирил Петков в прокуратурата.

„Ако си спомняте при връчването на проучвателния мандат на сегашния премиер, аз много ясно заявих, че, ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента, за мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера“, заяви държавният глава.

Президентът Румен Радев е песимист, че Висшият съдебен съвет може да вземе решение за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.

„Аз съм удовлетворен от факта, че на практика Конституционният съд и то решително потвърди внесеното от служебният министър на правосъдието г-н Янаки Стоилов искане към Висшия съдебен съвет. Сега остава въпроса дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морално и професионално качество. Аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение.“

Рано е да се дава оценка за работата на правителството, което работи в тежка обстановка, като се справя с „каскада от кризи“, каза президентът.

„Очаквам правителството да бъде много по-открито, да бъде прозрачно и принципно, когато взема решения и действа, за да снеме всякакви съмнения за задкулисни решения и действия“.

Европа започва да разбира позицията на България по темата Република Северна Македония, смята Румен Радев. По думите му страната ни трябва да бъде безкомпромисна при отстояване на позицията по преговорите за членството в Европейския съюз.

„За права и за Копенхагенски критерии не се преговаря, те се изпълняват. Българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части от народи, съставляващи нацията на Република Северна Македония, преди да започнем преговори, преди да отворим вратата за начало на преговорите. Това е моя категорична позиция. Ние се нагледахме на достатъчно декларации, обещания, договори и какво ли не. Трябва да има ясни конституционни гаранции, редом с ясни гаранции за снемане на всякакви посегателства върху българското културно-историческо наследство, и изкореняване езика на омразата“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular