Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияРадев: РСМ да признае историческата истина, както го направи с Гърция

Радев: РСМ да признае историческата истина, както го направи с Гърция

София иска от Скопие да подпише нов документ с 6 ангажимента

София и Скопие работят по двустранен протокол с 6 конкретни точки, който би трябвало да бъде готово през ноември, съобщи президентът Румен Радев пред журналисти в Бърдо, Словения, където се провежда срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани.

Радев говори, след като в рамките на форума проведе две срещи с македонския премиер Зоран Заев в различни формати. Единият от тях бе по инициатива на германския канцлер Ангела Меркел и в нея участва и френският президент Еманюел Макрон.

“РС Македония няма как да подмине катарзиса. Позициите ни са ясни. Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници продължаващо в годините все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са потискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РСМ редом с другите части от народи, ние няма как да кажем “Да” за начало на преговорите”, каза Радев.

По думите му в протокола трябва да залегне ангажимент македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да бъдат променени учебните програми, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи, и други.

Радев говори много остро към македонските управляващи, потвърждавайки, че София няма лесно да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС. В същото време той официализира готвения двустранен протокол, без да става ясно дали ако македонците го подпишат, България ще вдигне блокадата пред тях.

София е изправена пред много силен натиск от САЩ, ЕК и някои европейски страни да “пусне” Скопие по пътя му към ЕС, а македонските управляващи демонстрират оптимизъм, че е възможен пробив още през декември. В същото време форумът разкри, че и някои от по-богатите държави имат резерви към разширяването на ЕС със страните към Западните Балкани.

Радев представи пред журналисти серия изисквания към Скопие, като по думите му българската позиция вече е разбираема за останалите страни членки.

“Това не е нито вето, нито стопиране на процеса, ние искаме не повече от това, което иска и всеки един от нашите европейски партньори, да се уважават основните европейски принципи и интересите на всяка държава – член на ЕС”, каза той.

Засега македонските управляващи не са показали, че са готови да изпълнят българските изисквания и втвърдиха тона към София през последните месеци.

“Ключът към съгласието на България за начало на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз не е сложен и зависи от това Скопие да спазва безусловно Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година”, добави Радев.

По думите му македонците трябва да признаят историческата истина – така, както го направиха по отношение на Гърция.

Президенът очаква от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и от президента Стево Пендаровски смели и ясни решения да “скъсат окончателно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и омразата към България”.

“Обективните факти от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно тълкуване, получаването и прилагането на нашето съгласие следва да получи ефективни гаранции от ЕС, каквито прецеденти вече има в преговорните процеси и време е за исторически компромиси и помирение“, добави той./ mediapool.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular