Friday, May 3, 2024
HomeРегионСанданскиРадост в Сандански: Мицин „Най-добър млад спортист“, Вакареев №1 при треньорите

Радост в Сандански: Мицин „Най-добър млад спортист“, Вакареев №1 при треньорите

Антъни Иванов отново недоволен, подигра се с бившия си наставник

 

Пореден повод за гордост за Сандански и плувен клуб „Вихрен“ – отличиха спортист номер 1 на общината и неговият треньор. Световният и европейски шампион по плуване при юношите Петър Мицин бе обявен за най-добър млад спортист на България за 2023 г. В 12-ата анкета, организирана от сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg, участваха 84 спортни журналисти от национални и регионални медии.

Мицин получи 790 т. и остави далеч зад себе си втория в подреждането – щангиста Карлос Насар (551 т.). През миналата година 18-годишният състезател стана първият български плувец със световен рекорд при юношите в мъжкото направление, а вече има и две олимпийски квоти за Игрите в Париж – на 400 и 800 м св. стил, както и покрит норматив “Б” на 200 м св. стил.

Така анкетата се печели за пети път от плувец след Антъни Иванов и Йосиф Миладинов, които са двукратни победители – съответно през 2016 и 2017 г. (Иванов), и през 2019 и 2021 г. (Миладинов). Само преди няколко дни Мицин стана и №3 в анкетата “Спортист на годината”.

На трето място в анкетата е бронзовата медалистка от световното първенство по шахмат (до 20 г.) Белослава Кръстева (464 т.). Тя, както и Насар, не присъстваха на награждаването. В топ 5 са още лекоатлетът Божидар Саръбоюков (431 т.) и Стилияна Николова (художествена гимнастика) с 403 т.

За отбор на годината при подрастващите бе избран националният тим на България по тенис за девойки (до 18 г.), които спечелиха европейската отборна титла в своята възрастова група.

При треньорите победител е Николай Вакареев (плуване), който в четвъртък бе обявен и за треньор №1 на България за 2023 г.

„Ще се трудя още повече, за да представям България на отлично ниво“

„Радвам се да бъда сред най-добрите спортисти на България, да мога да им стисна ръцете. Много съм благодарен на организаторите на това събитие, за хубавите емоции, за труда, който полагат. Искам да благодаря на моя треньор Николай Вакареев, с когото много се трудим, и на семейството, които са винаги с мен. За мен е чест да бъда носител на тази награда. Пожелавам на всички спортисти да се борят непрестанно, за да постигат успехи“, сподели Мицин след награждаването.

„Мисля, че това е най-голямото удовлетворение, но е чудесно, защото това е признание на целия този труд, който съм положил“, допълни плувецът.

„Важното е да съм добре трениран. Мисля, че е още рано да мисля за нея. Ще го мисля няколко месеца преди нея ще си помисля, сега гледам да бъда спокоен, да не се разсейвам. Сега е време да се потрудя още повече“, заяви Мицин за предстоящите Олимпийски игри.

След това той говори за предстоящото Световно първенство в Доха: „Да, ще взема участие на първенството. Там също ще направим опит за класиране на щафета 4 по 200 метра свободен стил. Искам също да пожелая на моите колеги и приятели в клуба да продължават да се трудят и да не се притесняват от лошите моменти, защото те се случват на всеки“

„Не съм под толкова голям стрес, гледам да се фокусирам върху поставените ми задачи“, завърши младият плувец.

Антъни Иванов определи класирането като “адски смешно”

Да сложиш Карлос Насар 5-ти и Нюргюл 6-та зад успехи при юношите е адски смешно, а да избереш треньор ползващ тренировките на други треньори за “Треньор на Годината” е меко казано смешно още повече след това, което се случи на Европейското Първенство.

Това написа родният плувец Антъни Иванов в профила си във Фейсбук след церемонията по награждаване на топ 10 в анкетата за „Спортист на годината“.

Иванов, който е бивш състезател на ПК Вихрен и Спортист номер 1 на Сандански за 2017 г.,  изрази недоволството си от това, че колегата му в басейна Петър Мицин влезе в тройката и завърши пред спортисти като Насар (вдигане на тежести) и Салимова (шахмат), които се наредиха съответно пети и шести в класацията.

Ето и какво написа А. Иванов:

“Да сложиш Карлос Насар 5-ти и Нюргюл 6-та зад успехи при юношите е адски смешно, а да избереш треньор ползващ тренировките на други треньори за “Треньор на Годината” е меко казано смешно още повече след това, което се случи на Европейското Първенство.

Най-интересното е защо като избираш треньора не избираш и състезателя ? Значи 2021г. Два пъти 4-ти на ЕП, 6-ти на СП + 3 полуфинала(2 на ЕП и 1 на СП) не бяха достатъчни за 10-ката, а сега титли при юношите и 8-мо и 15-то място при мъжете са 3-то място и един фалшив “световен рекорд”? Това не е ли двоен стандарт ? Ще ви ги напомням тези неща много скоро и ще задавам тези въпроси публично много скоро.

После не се сърдете като ви казвам, че всичко това е един голям ЦИРК и ще го видите много скоро, но недейте да пренебрегвате успехите на хората като Карлос и Нюргюл. Грозно е и показвате, че не си разбирате от работата драги журналисти.”

Вакареев отговори на нападките

Треньорът на Петър Мицин – Николай Вакареев коментира  изказванията на плувеца Антъни Иванов по негов адрес, относно начина му на работа като треньор и избора му за номер 1 в анкетата на спортните журналисти.

“Страшно обидени сме от тези неща, изговориха се куп лъжи и неистини, и то в този спорт, който го направи известен. Това е много непочтено отношение към състезателите и треньорите, които го направиха Антъни Иванов известен и са го изградили, и най-вече да говори така против съотборниците си от плуването, да се опитва да омаловажи резултатите”, коментира известният треньор от Сандански.

“Антъни Иванов говори неистини по адрес на Петър, както и това, че има фалшив световен рекорд. Показвам ви сертификат до президента на БФ по плуване за признаване на световния рекорд на Петър Мицин поставен на 9 юли 2023 година на 400 м. свободен стил. Това е сертификат, който издава световната федерация”, обясни Вакареев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular