Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияРазбиха българска банда, крала използвано олио във Франция

Разбиха българска банда, крала използвано олио във Франция

След преработка мазнината се използва като биогориво

Българска следа в кражбата на голямо количество употребявано олио във Франция, което бива продавано за рециклиране и превръщано в биогорива. Медиите в страната съобщават, че е била локализирана организирана престъпна група, специализирана в кражбите от големи вериги заведения за бързо хранене и продаване на суровината за преработка в Нидерландия. Френските власти твърдят, че за последните години цената за тон използвано олио се е качила от 150 на 1200 евро. Точно в тази “ниша” на пазара нашите сънародници намерили доходоносен бизнес.

При спецакция френската полиция е нахлула в помещения, използвани от българската банда. В тях са открити 250 варела с 36 000 литра използвано крадено олио.

Употребяваната мазнина се продава съвсем легално и в Белгия и Испания. Има фирми, изкупуващи това олио, които след това го рециклират чрез специални машини и го използват като биогориво.

През 2016 г. във Франция бе приет закон, според който всички заведения, които използват олио и отпадъчна мазнина, са длъжни да я събират в бидони или варели. Причината – ако то попадне в канализацията, може да бъде особено замърсяващо. Неспазващите разпоредбата ги грозят до 2 години затвор и глоба от 75 000 евро./НОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular