Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияРазпространението на коклюш: Какви са симптомите и колко продължава карантината

Разпространението на коклюш: Какви са симптомите и колко продължава карантината

Общо 56 деца от 10 столични училища са били регистрирани с коклюш за последните два месеца

 

Коклюшът настъпва в Европа от миналата година. А през тази разпространението му се увеличава значително.

У нас коклюш е потвърден при най-много деца между 10 и 14-годишна възраст. 50-60% от заразените са имунизирани.

Общо 56 деца от 10 столични училища са били регистрирани с коклюш за последните два месеца. Това съобщиха за NOVA от Здравното министерство. Междувременно, здравните власти извършиха проверка в домовете на починалите бебета, за да установят дали останалите деца са ваксинирани.

Симптомите на коклюшът или така наречената “магарешка кашлица” първоначално наподобяват обикновена настинка. Болестта започва с повишена температура, отпадналост, хрема, и слаба кашлица. През втората седмица на боледуването тя става много характерна, с пристъпи на бързи последователни кашляния.

Особено опасно е боледуването при бебетата, които не са ваксинирани. Като усложнение може да настъпи пневмония, засягане на мозъка и смърт. Характерно за заболяването е и по-продължителният период на кашлицата – между 4 и 6 седмици и дори повече.

Смъртта на двете едномесечни бебета от квартал Изток в Кюстендил принуди здравните власти да извършат проверка – ваксинирани ли са останалите деца в семействата на починалите.

„Със служители на РЗИ посетихме семейството, а други деца в бяха имунизирани. Колко деца имат те? Многобройни са, но не знам с точност!”, каза здравният медиатор Ивайло Ковачев.
„Трябва да се доверяваме на професионалистите, това е изключително важно, за да можем да гарантираме, че децата ще растат здрави. Но място за притеснение на територията на община Кюстендил няма”, заяви кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

 

Не става ясно защо родителите на едното от починалите деца са отказали хоспитализация два пъти. Междувременно в областта още три деца продължават да се лекуват от коклюш. Две от тях са в болница, а третото е на домашно лечение.

„Заболяването може да бъде опасно най-вече за кърмачетата, които не са ваксинирани, докато при ваксинираните лица протича атипично и много често може да бъде и пропуснато”, посочи епидемиологът д-р Христиана Бацелова.
Общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов посочи: „Личните лекари не сме полицаи! Ние каним, но ако липсват отговорни родители, които да доведат своите деца за имунизации, ние не можем да водим война с тях. И тук е ролята на държавата, която е отстъпила от своите позиции.”

В зависимост от това дали се приема антибиотик, хората с установено заболяване подлежат на самоизолация.

„Тези, които не приемат антибиотична терапия се самоизолират до оздравяване, като това не е повече от 30 дни от началото на симптоматиката. Докато тези, които приемат антибиотична терапия се самоизолират за 20 дни или 10 дни от началото на кашлицата”, каза д-р Бацелова.

От МЗ съобщиха за NOVA, че за месеците март и април общо 56 деца от 10 столични училища са регистрирани с коклюш. Медицинските специалисти препоръчват и ваксинация на бременните, така че децата да са защитени още от раждането.

Първата задължителна ваксина срещу коклюш се поставя на 2 месеца, а реимунизациите са след 16-ия месец, на 6 и на 12-годишна възраст. Ваксинираните прекарват болестта почти без усложнения.

Тестовете за коклюш не се покриват от Здравната каса, а резултатите излизат за 1 ден. В някои държави превантивно ваксинират бременните срещу 100-дневна кашлица.

У нас възрастните, които искат да се ваксинират срещу коклюш, могат да си купят ваксината от аптеките. Цената ѝ е около 30 лева.

В първата седмица 1 инфектиран с коклюш може да зарази до 15 души. Лечението е с антибиотици. Засега инфекцията циркулира в София и Западна България, прогнозите са, че постепенно ще обхване и други райони на страната./НОВА, БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular