Sunday, May 12, 2024
HomeРегионДупницаРайна Княгиня развя знамето на свободата в Дупница

Райна Княгиня развя знамето на свободата в Дупница

На празника екнаха камбаните на черквата „Св. Георги Победоносец”, почетоха опълченците

Танцьори от фолклорния ансамбъл „Дупница 2000“, пременени като Райна Княгиня, войводата Георги Бенковски и участници в Априлското въстание, върнаха публиката в 1876 г. по време на честването на националния празник в Дупница.

С рецитация на стихотворението на Иван Вазов „Възпоминания от Батак“ Дария Михалкова от село Бистрица припомни за най-жестоките моменти от потушаването на бунта преди 146 години. По традиция на 3 март на централния площад „Свобода” бе издигнато знамето на България.

В празничения концерт се включиха деца и младежи от ансамбъл „Дупница 2000“, подготвителната група на училище „Христаки Павлович”, Мъжкият хор „Св. Иван Рилски”, Крисия Виделова, Гергана Димитрова, фолклорната група „Звездица” при читалище „Зора 1858” в Дупница, Женската фолклорна група „Джермина” от село Джерман, фолктриото „Авлига” към читалище „П. К. Яворов 1978” в Дупница. По време на честването празнично екнаха и камбаните на катедралния храм „Св. Георги Победоносец”. Дошлите на празника получиха като подарък хартиени трикольори, осигурени от общината.
„Трети март е свещена дата за всички нас, защото на този ден през 1878 г., след 5-вековно османско робство България възкръсва за нов живот. Една империя признава свободата на един малък, но свободолюбив и корав народ. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който отбелязваме края на една война. Тази война за нас, българите, е символ на успеха на националните борби, символ на мечтите, символ на новото национално самочувствие и достойнство. Тя е едно ново начало за нашия народ”, каза в приветствието си кметът Методи Чимев.

Градоначалникът припомни за саможертвата и трудния път към свободата, започнал от хайдушките пътеки, минал през нелегалните комитети на Левски, стръмните сипеи на Ботевия връх Вола…


„Днес българският национален дух отново е неспокоен, защото светът преминава през сериозни изпитания. Нека мирът, човеколюбието и хуманността бъдат възстановени като най-висши човешки ценности! Нека бъдем достойни за славата, която ни завещаха нашите предци! Да бъдем смели! Да бъдем истински българи“, допълни Методи Чимев.
Преди тържеството бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча на участвалите в боевете на Шипка опълченици от Дупница – Димитър Радев, Трайко Стаменков, Никола Жаблянов, Илия Пастушански, Христо Алексов, Анани Кръстев, Христо Дюкмеджиев, Аврам Софиев, Георги Софиев, Андон Митов.

Венци имаше от името на общината и Общинския съвет, от местните структури на политически партии и коалиции. Сред официалните гости бе управителят на Кюстендилска област Катя Димитрова.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular