Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБанскоРедовна автобусна линия от Банско до хижа „Вихрен” вози туристи до 15...

Редовна автобусна линия от Банско до хижа „Вихрен” вози туристи до 15 септември

До средата на м. септември любителите на Пирин ще могат да ползват превоз по редовна автобусна линия Банско – местността Шилигарника – хижа „Вихрен” и обратно.
Линията ще работи през активния летен сезон, когато Пирин става притегателно място за хиляди любители на летните планински активности.
Автобусите ще тръгват три пъти дневно от района на жп гара Банско и ще имат спирки на още четири места в града – а след това на паркинга на Шилигарника и къмпинг „Бъндерица”.

Часовете на тръгване от началната точка в Банско са 8,30, 13,20 и 17,00 ч., а от х. „Вихрен” – 9,20, 14,10 и 17,50 всеки ден.
Предвидени са четири спирки в рамките на града, откъдето желаещите могат да се качат – при читалището и при хотелите „Мура”, „Стражите” и „Кемпински”. Отделно от това, на път за хижа „Вихрен”, автобусите спират при ресторант „Мотиката”. Линията преминава през местността Шилигарника и къмпинг „Бъндерица”. По този начин, освен че се улеснява придвижването на туристи в планината, се намалява достъпът на автомобили в Национален парк “Пирин”.
Активният летен сезон привлича в Пирин много хора, което води до задръствания по тесния планински път, до рискове за водачите и останалите участници в движението, до замърсяване на средата с въглеводородни емисии.


Както всяко лято, и този сезон се очаква да бъде издадена заповед за ограничаване движението на автомобили във високопланинската част. Затова автобусната линия представлява добра алтернатива за придвижване в планината.

Възможност да се стигне до сърцето на планината за кратко време, без да бъде замърсявана околната среда, дава и кабинковата въжена линия, която също работи ежедневно.

RELATED ARTICLES

Most Popular