Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоРезервации за студентски празник в Банско почти няма

Резервации за студентски празник в Банско почти няма

Неизвестните пред зимния туристически сезон са много…

Само месец преди студентския празник, който обикновено поставя началото на зимния туристически сезон, неизвестните са толкова много, че никой не се наема да прави прогнози – ще има ли изобщо такъв. Струва ли си да се прави подготовка за започване, как да работят тези, които все пак решат да отворят. Такива и още много подобни въпроси вълнуват заетите в туристическия бранш в община Банско. А това на практика е по-голямата част от жителите на Банско и на всички общини в съседство, доколкото състоянието на туристическия бизнес касае както пряко заетите в него, така и съпътстващите дейности като търговия, услуги, транспорт, споделят опасения от Съюза на туристическия бизнес. Резервации за студентски празник почти няма, за Нова година има интерес, но не и платени пакети. Вероятно туристите ще вземат решения за пътуване в последния момент според обстановката и разпоредените от властите ограничения, предполагат хотелиерите.

Над десет са големите хотели и апартаментни комплекси в Банско, които са обявили, че няма да отварят през зимния сезон. Това са предимно обекти, чиито пазари са Израел, Великобритания и Русия, а вече е потвърдено, че чартърни полети от тези държави до България за сезон 2020/2021 няма да има. Очакванията за закърпване на положението са насочени към туристи от балканските страни и на българите. „Това обаче не решава проблемите. Разходите за поддръжка, съответстваща на категорията на големите обекти, няма да бъдат дори покрити, камо ли да излезем на печалба. За по-малките хотели и къщите за гости положението е по-леко, защото имат по-малко персонал, работят самите собственици, с отоплението могат да са по-гъвкави, нямат СПА зони и ресторанти…”, смята Мартин Иванов, мениджър на един от 4-звездните хотели в Банско. От своя страна собствениците на семейните хотели и къщи за гости имат своите страхове, защото техни гости обикновено са туристи с по-нисък бюджет, а доходите на хората чувствително са спаднали.

Най-оптимистичните послания идват от концесионера на ски зоната, който запазва цените на ски картите за сезона. Концесионерът се подготвя активно и въвежда технологии за дезинфекция на обектите и организация, която да предотврати струпването на хора. Кабините ще се дезинфекцират постоянно и в тях няма да се качват повече от 4-ма човека наведнъж, освен ако не са група или семейство. Шатълите от града до Бъндеришка поляна ще облекчават придвижването до пистите. Ски гардеробите ще бъдат дълбоко дезинфекцирани, а групите на ски учителите ще бъдат намалени. Ски карти ще бъдат продавани не само на касите на кабинковия лифт, но и на два автомата и в 10 хотела в Банско.

Активна е подготовката за домакинството на двата старта за Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже, които ще се проведат в последните дни на месец февруари. Веднага след тях ще започне най-голямото спортно събитие за България за следващата година – Световното първенство за младежи, което ще продължи по-дълго от предварително предвиденото, за да не се получи струпване на голям брой състезатели. Организаторите на тези спортни прояви дори изразяват готовност да поемат домакинството на отложени от други курорти стартове в зимните спортове. Това изглежда твърде вероятно предвид обявения до м. февруари локдаун във Франция и очакваното затваряне на Северна Италия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular