Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаРемонтират ковид отделението в общинската болница в Дупница

Ремонтират ковид отделението в общинската болница в Дупница

Ремонт предстои на Първо вътрешно, известно като ковид отделението на общинската болница в Дупница. Предвижда се обновяване на болнични помещения, включително на прилежащите бани и коридори. Отделението се намира на третия етаж в бившата Транспортна болница, където се лекуват пациенти с Ковид-19. Заложена е смяна на подове със саморазливни замазки, PVC настилки, ремонт на стени и тавани, смяна на плочки, монтаж на влагоустойчив гипсокартон в баните, боядисване с латекс на мокри помещения. Финансирането ще бъде от държавата. МБАЛ „Св. Иван Рилски” е кандидатствала пред Министерството на здравеопазването за закупуване на техника по ОП „Региони в растеж”, процедура „Мерки за справяне с пандемията”. Здравното министерство ще закупи техниката, но част от средствата, които ще се договорират, могат да бъдат отпуснати за ремонт на помещения, приемащи болни, диагностицирани с Ковид-19, става ясно от писмо на прокуриста на болницата Мария Жайгарова до общината. В писмото си тя припомня, че от началото на пандемията въпросните помещения са преобразувани в ковид отделение, с което е свързан и предстоящият ремонт. Към настоящия момент в отделението са настанени над 50 пациенти с Ковид-19, с различна патология. Изграденото и обособено Инфекциозно отделение не може да посрещне нуждите на областта и оттам възниква необходимостта от обособяване на още ковид отделения.
В същото време в болницата е осигурена високоспециализирана техника за лечение на пациентите в зависимост от степента на увреждане, но без изолирани структури, като това препятства болничното лечение на пациенти с други инфекциозни и незаразни заболявания. Чрез предвидения ремонт ще се постигне условието да не се нарушава ритъмът на хоспитализациите както на пациентите с Ковид-19, така и с всички останали заболявания.
С инвестицията се цели да бъде покрита необходимостта от безотказна хоспитализация и извършването на целенасочен скрининг на пациентите, подлежащи на болнично лечение, и незабавна изолация на лица със съмнения за Ковид-19, подчертано е в писмото. В тази връзка в Общинския съвет като принципал на лечебното заведение е внесена докладна записка, с която се иска неговото съгласие за извършване на строително- ремонтните дейности и одобряване на проект на споразумение на МБАЛ „Св. Иван Рилски” със здравното министерство. Съветниците ще вземат решение по докладната на заседанието си в петък (29 октомври), което ще бъде неприсъствено.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular