Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБанскоРеспект за спасители и пилоти в Пирин! Дадоха втори живот на пострадала...

Респект за спасители и пилоти в Пирин! Дадоха втори живот на пострадала туристка

  • Екип на ВСС: Беше полет на ръба на възможностите, спестихме 20-часа транспортиране по земя

  • Отрядът в Кюстендил помогна на потрошен велосипедист по пътя за връх Руен

Тежка спасителна акция с успешен край проведе Планинска спасителна служба – отряди Банско, Добринище и Разлог, съвместно с екип на Военновъздушните сили от авиационна база Крумово.

На тел. 112, в ПСС-База Банско постъпва сигнал за тежко пострадала туристка при падане в скалите в подножието на Голямата Стража на алпийския ръб Ушиците. Мястото на инцидента е от източната страна на върха. Пострадалата е 45-годишна жена от Великобритания, която прави преход в планината с приятели. Информацията от тях е, че при загуба на равновесие и подхлъзване, туристката е паднала по много стръмен скалист терен.

Веднага се организират екипи, които да започнат акцията от хижа Безбог. Първи към пострадалата се насочва Методи Галчев от Добринище, след него с носилка тръгва екип в състав Димитър Пицин, Михаил Климов, Стефан Янчовичин и Стойчо Баненски. По случайност, в Газейския циркус се оказва още един спасител – Росен Баненски, който тръгва от западната страна към Стражите, първи успява да стигне до пострадалата и и́ оказва спешна помощ.

След като е преценено, че наземната акция, освен изключително трудна и сложна, е и рискована за живота на пострадалата, предвид видимо тежките травми на черепа и крайниците, е организирано участието в акцията на екипаж на ВВС от авиационна база Крумово, в който е и спасителят от ПСС база Банско Атанас Уков.

Тъй като кацането е невъзможно, Атанас Уков и член на военния екипаж се спускат с носилка от вертолета до пострадалата, за да я стабилизират и да и́ подадат кислород. Около час, при влошаващи се метеорологични условия – гръмотевична обстановка, дъжд и вятър, хеликоптерът кръжи над мястото на инцидента. Междувременно, спасителите свалят пострадалата с носилка до място, където вертолетът може да зависне и носилката да бъде вдигната до него.

Успоредно с акцията по въздух върви и провеждането наземната акция, чрез която да се спаси пострадалата, в случай на невъзможност да бъде транспортирана с хеликоптера. Към спасителите от Банско и Добринище се присъединяват и планински спасители от Разлог. Готовност да помагат, според възможностите си, имат приятелите на пострадалата, и оказалите се на Стражите по същото време други туристи. След успешното транспортиране на 45-годишната англичанка по въздух, планинските спасители извеждат от опасния терен всички туристи.

Акцията е координирана и ръководена от Румен Баряков и Методи Баненски от ПСС – база Банско.

Ръководството и членовете на отряда от ПСС-Банско изказват искрена благодарност на ВВС на България, на екипажа на хеликоптера от Авиобаза Крумово за професионализма, куража и човещината, проявени при спасителната акция!

След тежката акция по въздух в Пирин говори екипажът на вертолета “Кугар”, който беше изпратен, за да транспортира пострадалата туристка. Тя е настанена в столична болница с тежки травми.  Марин Тасков, пилот от 24-та Авиационна база “Крумово” разказа: “На много труден терен беше, на височина от 2400 метра, просто вертолетът беше на предела на възможностите си, колегите бяха също на предела на възможностите си откъм сила, защото се наложи да се пробяга в ждрелото буквално нагоре, за да може да извлекат – може би към 300 метра са я извлекли – защото беше невъзможно да се зависва там на тази позиция, защото имаше турболентен поток и вертолетът не се чувстваше много адекватно и беше твърде близко до скалите, понеже наклонът беше твърде голям“.


Капитан Юлиян Илиев, борден инженер, допълни: „Това беше полет, който беше на ръба на възможностите на вертолета, в момента на зависването, това беше параметърът, който не можеше да превишим повече и трябваше да ограничим момента, в който ще извлечем хората, да използваме по-малка височина и по-достъпен терен“.
Планинският спасител Върбан Тодоров предупреди: „Скалите при намокряне стават абсолютно хлъзгави и лошата екипировка може да доведе до неприятни последици“.
Акцията по въздух е спестила на планинските спасители над 20-часова операция по транспортирането ѝ по земя.

Същевременно, планинският спасителен отряд в Кюстендил оказа помощ на велосипедист, паднал по пътя връх Руен – заслон Превала, съобщиха от отряда. Мъжът е с травма в областта на рамото и гръдния кош. Той е бил обездвижен и транспортиран до х. “Осогово”, казаха още от отряда. Планинските спасители от Кюстендил призовават всички да правят застраховки, преди да излязат в планината, защото така при нужда ще бъдат обезпечени.

Част от спасителната акция в Пирин: ВИДЕО

 

RELATED ARTICLES

Most Popular