Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСанданскиРеспект: 6 400 м. преплува директорът на 4 ОУ "Св. Св. Козма...

Респект: 6 400 м. преплува директорът на 4 ОУ “Св. Св. Козма и Дамян”

Санданчанинът с 3-то място при ветераните, покорили морето от Бургас до о-в Света Анастасия

 

Директорът на 4 ОУ “Св. Св. Козма и Дамян” Борислав Иванов , гр.Сандански, направи изключително добро представяне на плувния маратон в Бургас. Педагогът, който от дълги години се състезава успешно при ветераните, успя да преплува разстоянието от о-в Света Анастасия  до моста на градския плаж в Бургас много преди изтичане на контролното време и спечели уважението на своите конкуренти и овациите на публиката.

„За първи път участвам на морски маратон. Това състезание е най-тежкото и най-трудно от маратоните,  организирани в страната. Освен теченията, вълните и дългото разстояние, което поради трудното ориентиране се плува много повече, организаторите са сложили и контролно време от един астрономически час след победителят, в което всеки участник трябва да влезе. Извън това време по  участниците по трасето се качват в лодките и не завършват състезанието. Това контролно време е  поставено единствено да се ограничи участието на неподговени участници.Малко след завършването на призовата тройка при мъжете излезе вълнение и стана много трудно завършването в контролното време за всички плувци по трасето. Огромен реверанс имаше от организаторите, които тази година оставиха да финишират всички участници. Въпреки че направих голямо отклонение по пътя до финала и през цялото време плувах сам, успях да завърша много преди да изтече контролното време”, разказа за “Вяра” Борислав Иванов.

“На мостика имаше бурни аплодисменти за всички завършващи  участници. При моето финиширане се получи куриозна ситуация. Толкава силно ме аплодираха, че помислих че съм завършил последен и чакат само моето финиширане. Поздрави ме лично кмета на община Бургас –  Димитър Николов и ме покани да се снимам до него”, споделя Иванов.

Двама са победителите при мъжете- Ангел Маргаритов и Антоний Моралийски. Трети се класира Радослав Тодоров – и тримата са елитни плувци и младежки национали по плуване. При жените на първо място е Александра Вачкова от Варна, следвани от Росица Желязкова и Даниела Узунова.

“Спечелих трето място при ветераните от 36 до 50 години, а в общото класиране от 43 завършили взех почетното 13-то място. Когато си сам във водата не мислиш за класиране и не се правят никакви сметки. Единствената сметка е успешния финал. Победители са всички участници, които завършиха това тежко състезание. Най- много ме впечатли мъж на 73 години и една участничка с физически увреждания, които успешно завършиха маратона. За мен те са най-големите победители”, разказва бившият инспектор от Регионалния инспекторат по образование.

Срещу предизвикателството да преодолеят 6 400 м. в открити води по права линия, освен многото български плувци и ентусиасти, тази година  се включват и състезатели от няколко държави. Маратонът е с най-големият награден фонд от 8000 лв., но поради високата трудност малцина елитни състезатели по плуване имат дързостта да участват. Участниците  плуват в открити води, където трябва да се борят с морските течения и честите вълнения от над 2 бала.

RELATED ARTICLES

Most Popular