Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаРецитаторите Георги и Георги Захаринови представиха Дупница в „България търси талант”

Рецитаторите Георги и Георги Захаринови представиха Дупница в „България търси талант”

78-годишният Георги: Предупредихме политиците, че планетата е в опасност

Рецитаторите – дядо и внук Георги и Георги Захаринови, представиха достойно Дупница в „България търси талант”. Бившият минен техник Георги Захаринов и неговият внук – 10-годишният Гого, който е наследил не само името, но и таланта на дядо си, сразиха журито с трогателно изпълнение на стихотворението „Мъртвото момченце”. Творбата е адаптирана от дядото по стихотворението на турския поет Назъм Хикмет за жертвите на Хирошима. Георги Захаринов-старши, който изпълнява дикторския текст, е провокиран да редактира стихотворението и да подготви внучето си да рецитира „Мъртвото момченце” от събитията в Украйна.

„Доволен съм, че с това стихотворение предупредихме, че в Украйна може да се стигне до сериозен конфликт. Това е нашето предупреждение към политически големите, които се смятат за вечни, да помислят, че слънцето за дълго може да залезе, а животът почти да спре. Човешките нерви понякога не издържат, а изгубиш ли нервите, всичко си загубил. Руският президент Путин казва: „Пускам една ракета и няма да мисля”. Не се знае дали ще изпълни заканата си, но нещата са сериозни. В България имаме 4 военни бази. Накъде ги насочихте? София е много маленка… Нарочно казвам „маленка”, на нашия диалект. Не ми се мисли какво може да стане. Това е ужас. Затова съм доволен, че можахме да предупредим за опасността пред планетата. И Гого е много доволен. Защото и той, и по-малкият му брат Петър, който е само на 7 г., но също рецитира и е страшно артистичен, имат неистово желание за сценични изяви”, казва Захаринов. Георги е убеден, че не е проблем децата да бъдат занимавани с такива сериозни теми като войната. „Искам това, с което занимавам внучетата си, да е по-сериозно, по-стойностно, да има философия в него. За 8-10-годишно дете е трудничко, но не е невъзможно. За мен детето не е дете, а човек на по-малка възраст. Аз не деля хората на деца и възрастни. Пошло е да кажеш: „Това е дете”. Това е човек. Има хора на моята възраст, които си остават деца като мислене. Но има и 10-12-годишни деца, до чието мислене трудно ще се домогнат възрастни”, коментира рецитаторът. И допълва: „Словото е началото. Словото отличава човека от останалия жив свят. Словото би трябвало да е водещо. За съжаление днес не се обръща внимание на словото. Преди години имаше конкурси за художествено слово, състави. Вече не е така”.

Георги Захаринов е на 78 г. Роден е в дупнишкото село Тополница, но от години живее в село Яхиново, също в община Дупница. Минен техник по професия. Влечението си към словото и изявите на сцена наследява от баща си. Първата изява на Георги била в пети клас, в училището в родното му село Тополница, където бил в кръжок по художествено слово, рецитирал стихотворението „В механата” на Христо Ботев. Георги Захаринов е играл като самодеец в общинския театър в Дупница. Една от ролите му е на болярина Тихона, в пиесата „Самуил”, представена през далечната 1981 г. Ръководил е групи за художествена самодейност, участвал е в десетки конкурси за художествено слово и има много награди, 13 от които златни значки. Бил е не само рецитатор и артист, но и хуморист, поставял е пиеси. Именно той запалва малкия Георги и братчето му Пепи по рецитацията. На свой ред възрастният Георги Захаринов се връща на сцената след 25-26 г. отсъствие. „Бях се отказал, но когато започнах да се занимавам с Гого, видях, че на моменти му е трудно. В стремежа си да му помогна, тръгнах пак. Детето се чувства по-сигурно, когато съм с него. Случвало се е да забрави текста, докато мисли за жест, а аз мога да съм му полезен”, споделя Георги.

“Много ми харесва да рецитирам с дядо!”, казва малкият Георги. Той е на 10 г., третокласник в училището в село Яхиново. Георги Захаринов-младши рецитира от 7-годишен. Изявите му са основно в онлайн пространството. Заедно с дядо си рецитира на празници в Дупница и района. С рецитация на стихотворението на Иван Вазов „От Батак съм, чичо…” преди година и половина печели Националния конкурс за четене/рецитиране на стихове „От Батак съм, чичо…”, организиран от историческия музей в Батак по повод 145-годишнината от Априлското въстание и Баташката епопея. Класиран е на първо място в категорията за деца от първи до четвърти клас. Предстои през м. май да получи наградата си, включваща грамота и парична сума. Знае десетки стихотворения, басни, рецитира и хумористични текстове. Заедно с дядо си имат специална награда за изпълнението на „Защитата на Перущица”. Мечтае да стане хирург, но и да продължи със сценичните си изяви. Захаринови попадат в „България търси талант”, след като представители на телевизионния риалити формат идват в Дупница, за да търсят даровити участници.  Георги и дядо му са препоръчани от служители в читалище „Зора”, в резултат на което получават покана за участие в шоуто. Двамата имат „да” за участие в следващия кръг от четирима души от журито.

10-годишният Георги има и подкрепата на родителите си – Катя и Методи Захаринови, на баба си Елена Захаринова, с които живеят под един покрив. Катя Захаринова отговаря за качеството на производството във фармацевтичната компания „Тева” в Дупница. Методи Захаринов е инспектор в РСПБЗН (пожарната) в Дупница. Елена Захаринова е бивша начална учителка в училището в Яхиново.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular