Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДолна баняРечник на думите, останали от нашите баби, и щраусова козметика представиха на...

Речник на думите, останали от нашите баби, и щраусова козметика представиха на етно и джаз фестивал в Долна баня

Етно арт и джаз фестивал се проведе в Долна баня. На него се представиха четири елитни български формации и солови музиканти на откритата сцена в курортното село Свети Спас в подножието на Рила планина. Това е второто издание на музикалния празник, който се провежда с подкрепата на община Долна баня и кмета Владимир Джамбазов, а музикален директор е музикантът Любомир Денев. Джаз ФМ бе медиен партньор. Програмният директор и водещ на предаването „Джаз ден“ Светослав Николов пък бе водещ на програмата на фестивала. Входът бе свободен за публиката.

Програмата първата вечер откриха Калин Вельов и Amazonia Dance Project, а във втората част на вечерта пък чухме фолклорния хор „Ваня Монева“, който тази година чества четвърт век от създаването си. Втората вечер първи на сцената излязоха „Ева квартет“ от „Мистерията на българските гласове“. Те бяха поставени в нова музикална среда – Любомир Денев бе направил аранжименти на песни от техния репертоар, а дамите ги изпяха в съпровода на неговото пиано и виолата на Валентин Геров. Фестивала закриха група „Булгара“. Многобройната публика в края на двете фестивални вечери имаше възможността да проследи и кинопрожекциите на два бъългарски филма, единият от които бе по музика на Любомир Денев. През втория фестивален ден имаше и изненади за зрителите. В три шатри бяха подредени щандове на Народно читалище “Рила – 1898”, на пенсионерски клуб “Надежда” и на фермата за щрауси.

Народно читалище “Рила – 1898” се представи с щанд, на който имаше печатни произведения (собствено производство) – сборник от народни песни от Долна баня, приказката на български и английски език “Бал в гората”, както и речник на думите, останали от нашите баби в езика на долнобанци. Организирана бе и работилница за рисуване върху камък, а пък самодейни състави и изпълнители разнообразиха фестивалната програма с танци.

Жените от пенсионерския клуб “Надежда” пък бяха измайсторили разнообразни местни ястия и гозби, които бяха безплатно раздадени на присъстващите.

Щандът на щраусовата ферма пък предлагаше козметика от щраусова мас, както и изработени от щраусова кожа сувенири и предмети.

За всички участници и зрители на джаз фестивала община Долна баня бе организирала безплатна почерпка с напитки и скара, осигурена от екипа на кухнята на Домашния социален патронаж.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular