Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияРешено е: Васил Гарванлиев отива на "Евровизия"

Решено е: Васил Гарванлиев отива на “Евровизия”

Външно министерство защити македонския изпълнител с корени от Пиринско

“Ще се видим в Ротердам! Благодаря на всички за любовта, подкрепата и положителната енергия. Любовта винаги побеждава и музиката докосва”, това написа Васил Гарванлиев късно вечерта във вторник във “Фейсбук”. В Ротердам той ще представи Северна Македония на Евровизия.

Специално сформираната комисия е решила той да участва. Комисията бе сформирана от Обществената медийна организация след скандала с цветовете на българското знаме в клипа му и неговото признание, че има български паспорт и се гордее с това.

Припомняме, че бабата на певеца е от село Игралище, Петричко, което в днешни дни се намира в границите на община Струмяни.

По-рано временно управляващият посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски бе извикан в българското външно министерство. Повод за разговора са зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в Република Северна Македония от страна на официални представители спрямо граждани на страната, деклариращи българско самосъзнание или дори симпатия към България и нейния народ.

Българската страна е изразила и дълбокото си недоумение и разочарование от мащабната негативна кампания в Република Северна Македония срещу представителя на Скопие в музикалния конкурс “Евровизия 2021”. Освен в рамките на проведената днес среща, българската страна е информирала за тези случаи представителства на международни и регионални организации, посолства на държави-членки на ЕС и други партньори.

България ще продължи да полага всички необходими усилия в съответствие с принципите на международното право, за да защитава правата на българските граждани и гражданите, деклариращи българска идентичност, навсякъде по света, заявиха от МВнР.
RELATED ARTICLES

Most Popular