Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаРЗИ брои болните в област Кюстендил, РУО чака справка, а МЗ е...

РЗИ брои болните в област Кюстендил, РУО чака справка, а МЗ е с последна дума за дистанционното обучение

Учители недоумяват какво се случва, родители определят ситуацията като пълен хаос

 

„Очакваме справка от РЗИ за броя на новозаболелите по общини. Когато получим тази информация, ще можем да преценим дали и в кои общини децата ще преминават изцяло на дистанционно обучение. Съгласно предписанието на РЗИ ще бъде изготвен доклад с предложения до министъра на здравеопазването и едва след това ще бъде издадена заповед, която ще определи преминаването на обучение изцяло в електронна среда”. Това съобщи началникът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева.

Както „Вяра” вече писа, след заседание на Общинския кризисен щаб в понеделник бе изпратено писмо до областния управител инж. Александър Пандурски с три предложения, касаещи ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция. Последното от тях предвиждаше въвеждането на обучение от разстояние в електронна среда за учениците от 5-и до 12-и клас включително, за период от две седмици, с цел опазване на живота и здравето на децата.

Освен кризисния щаб за тежкото състояние в образователния сектор алармира и директорът на училище „Неофит Рилски” в Дупница Бистра Стойкова. Преди два дни от своя Facebook профил тя призова за адекватно решение и принципна позиция  от страна на отговорните институции по отношение на образователния процес предвид усложнената епидемиологична обстановка в общината.

„Много съм притеснена в тази напрегната ситуацията поради това, че все повече учители се разболяват, а няма заместници. Недоумявам защо не се пуснат учениците за две седмици, докато не отшуми пикът?! Или чакат всички да се разболеем, тогава кой ще преподава? Явно че компетентните власти не искат да поемат отговорност и да вземат адекватно решение”, написа в профилната си страница Бистра Стойкова.

От последния брифинг днес на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров стана ясно, че съгласно най-новата заповед във всяка община, в която заболеваемостта е над 750 на 100 000, за 14-дневен период ще се спират присъствените учебни занимания след 1-ви клас. Не е необходимо да се взима допълнително решение. „Това, което уточнихме с министър Денков, е, че ние ще предаваме официалната информация на МОН за това каква е заболеваемостта във всяка една община всеки ден, така че да се предприемат съответните действия”, каза министър Стойчо Кацаров.

Като пълен хаос определят ситуацията родителите на ученици в Дупница, които от няколко дни са под напрежение дали децата им ще ходят присъствено на училище, дали ще продължат да се обучават на ротационен принцип, или ще преминат изцяло на обучение в електронна среда предвид планиране на отпуски или осигуряване присъствието на възрастен в дома, докато децата им учат дистанционно.

RELATED ARTICLES

Most Popular