Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилРИОСВ и Басейнова дирекция провериха плаващото сметище край Невестино

РИОСВ и Басейнова дирекция провериха плаващото сметище край Невестино

Кметът на Невестино инж. Д. Стаменков: Реката носи боклука от Земен и Перник. Тоя боклук е от тях!

Екологът на общината Василена Таскова: Ще търсим помощ от държавата

Екипи на РИОСВ-София и Басейнова дирекция-Благоевград извършиха проверка на плаващото сметище в община Невестино.

Както „Вяра” писа още в неделя, проливните дъждове в Кюстендилско образуваха потоп от боклуци край повредения мост между селата Четирци и Ямен. Придошлата с 2 м река Струма заля съоръжението, откъсвайки го от брега. Мостът се превърна в дига, върху която са се струпали дънери и клони, пластмасови и найлонови отпадъци.

При проверката на експертите в понеделник е установено, че съоръжението е компрометирано. От едната страна липсват парчета от конструкцията на моста, които са отнесени от водата, и това е довело до нарушаване на целостта му. Мостовото съоръжение не може да се ползва по предназначение и е опасно за хората, които преминават по него. От РИОСВ са съставили констативен протокол на община Невестино и е издадено предписание за почистване на отпадъците веднага след като спадне нивото на реката.

Районната прокуратура в Кюстендил не извършва проверка на случая. Това потвърди за „Вяра” говорителят на държавното обвинение Галина Димитрова.

От общината в Невестино заявиха, че след спадане на водите мостът ще бъде възстановен, но за натрупаните боклуци по реката нямат вина. “Реката носи от Земен, от Перник тоя боклук, от общинския квартал, дето от горе до долу е пълен, р. Банщица е пълна с шишета, с пластмаси”, сподели кметът на Невестино инж. Димитър Стаменков.

Той коментира казаното от министъра на околната среда Емил Димитров на парламентарния контрол в петък, че община Невестино хвърля отпадъците си в реката, така: “Това са глупости. Де да го знам. То не може да приидеш, как ще хвърлиш боклука в реката. Тя реката носи отгоре боклука от Земен от Перник. Тоя боклук е от тях, от там”.

Димитър Стаменков

От общината в Невестино обясниха, че веднага щом нивото на Струма падне достатъчно, ще се опитат да почистят струпаните отпадъци. Главен експерт „Екология и опазване на природните ресурси“ Василена Таскова посочи, че информацията за плаващото сметище е стигнала до тях от социалните мрежи. „В събота се появиха снимки какво е състоянието на моста и от там получихме сигнала. Мостът е задръстен най-вече от дървета, има отпадъци“, каза тя. Повреденото съоръжение ще бъде възстановено, когато падне нивото на Струма, коментира Таскова. Мостът е с локално значение, по него преминават само превозни средства до 5 тона, свързва селата Ямен и Четирци. Към момента заради придошлата река е откъснат от брега откъм село Ямен.

Според еколога боклуците се носят по течението на реката от различни населени места, а не само от тяхната община.

Тя обясни, че РИОСВ и Басейнова дирекция са констатирали, че нивото на реката все още е много високо и няма как да влезе техника да почисти сега. Според нея общината ще има нужда от съдействие за почистването, тъй като не разполага нито с финансови средства, нито с технически. „Тепърва ще търсим помощ от държавата“, посочи още Тасева.

От община Невестино са категорични, че ще засилят контрола и ще следят дали и кой изхвърля боклуци около речното корито.

„Този проблем е от безразборното изхвърляне на смет от някои безотговорни хора. Грозна е картинката и всеки трябва да се съобразява. Ние не пазим ли, няма кой да пази“, е коментарът на кметския наместник на село Четирци Ицко Иванов. Подходите към моста са задръстени и няма как да стигне техника в момента, каза той.

Според природозащитници потопът от боклуци в река Струма е резултат от незаконното сметище, което бе установено още през месец август 2020 г. в община Невестино. Тогава Районната прокуратура в Кюстендил разпореди проверка по случая, но до този момент не са оповестени резултатите от нея.

RELATED ARTICLES

Most Popular