Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесРисунка на 13-годишния Габриел Зашев от Дупница спечели първо място в конкурса...

Рисунка на 13-годишния Габриел Зашев от Дупница спечели първо място в конкурса “Наследници на траките”

Пореден успех за възпитаник на Арт ателие “Дон Кези” в Дупница. Днес бяха обявени  победителите в Конкурса за детска рисунка “Наследници на траките”, който е част от Международен фестивал “Дни на тракийската култура” 2022. Организатор на конкурса е Фондация “Тракарт – 2000”.
“Нашият победител във втора група 12- 14 г. е – Габриел Зашев, 13 г.! Нека му е честита наградата! Благодарности на организаторите, и на журито за високата оценка! Браво, деца!”, заявиха от дупнишкото ателие.

“Нарисувах точно този сюжет, защото ме вдъхнови и засилва още повече чувството на гордост в мен, че съм българин.
Прочетох, че победата на прабългарите при Онгъла е първата стъпка към създаването на Дунавска България, и след тази победа те продължават атаките към Мизия. Това принудило Византия да сключи мирен договор в Константинопол. Факт, който е известен навярно към края на лятото през 681 година. С този акт се утвърждава създаването на новата българска държава и започва епохата на Първото българско царство. Горд съм, че съм българин!”, сподели 13-годишния Габриел.

Рисунките ще бъдат представени мултимедийно на закриването на Фестивал “Дни на тракийската култура” 2022 на 28 юни. Победителите ще получат грамоти и награди.

RELATED ARTICLES

Most Popular