Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаРодители на ученици от Механото притеснени, питат докога децата им ще учат...

Родители на ученици от Механото притеснени, питат докога децата им ще учат в Тютюневото

  • Николай Йосифов от „Булплан Инвест“: До 31 октомври ще приключим ремонта

  • Директорът Елена Костадинова: Преместихме теоретичното обучение, за да запазим здравето на учениците

 

Ремонтът в Професионалната гимназия „Акад. С. П. Корольов” (Механото) в Дупница наложиха обучението да се извършва в друго училище. Заради продължаващите строителни дейности в сградата на учебното заведение в Горна махала теоретичните занятия се провеждат в Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии (по-известна като Тютюневото) в центъра на града. Учениците от Механото учат следобед, втора смяна, след като приключат часовете на възпитаниците на Тютюневото. Създалата се ситуация води до тревога у родителите. В редакцията на в. „Вяра” се получиха сигнали. Родители задават въпроси защо се бави ремонтът и кога децата им ще се върнат в сградата на Механото. За отговор потърсихме директора на учебното заведение Елена Костадинова и управителя на фирмата изпълнител „Булплан Инвест“-Кюстендил Николай Йосифов.

„По независещи от нас причини теоретичните занятия на нашите ученици се провеждат в Тютюневото, като започват в 13,30 часа. Практиката се провежда в работилници в старата сграда на ПГ „Акад. С. П. Корольов”. Родителите са информирани, има съобщение на сайта, а утре имаме и родителска среща, която започва в 18 часа в Тютюневото. Не мога да кажа кога ще приключи ремонтът. Имахме уверението на представителя на фирмата, че до 15 септември ремонтът ще приключи, но все още се работи. Ремонтът се забави много, но по договор срокът за приключването му е до 31 октомври. Още когото започнаха, през м. март, освободихме и двата етажа, за да могат строителите да работят. Засега все още не е готов нито един от етажите, не са ремонтирани и тоалетните. В момента санират фасадата. Не можехме да си позволим да започнем учебните занятия, при условие че заради пандемията прозорците трябва да са отворени, а от друга страна тече ремонт. Решението за преместването бе взето след разговори с ръководствата на общината и Регионалното управление на образованието в Кюстендил, информирано е и Министерството на образованието и науката. Всичко се прави, за да запазим здравето и живота на учениците, което е най-важното за нас”, обясни директорът Костадинова.

„Работим в срок и качествено. Спазват се изискванията. Предприели сме всички мерки за безопасност. Правят се инструктажи на работниците, както и проверки от Инспекцията по труда. Няма място за притеснение от страна на родителите. До 31 октомври, когато изтича срокът, ще приключим с ремонта”, каза управителят на фирмата Йосифов.

Както писахме, училището, което е едно от най-големите в района, е в ремонт от м. март. Мащабният ремонт се извършва по проект, спечелен от училището по ОП „Региони в растеж”, на стойност 1 млн. лева. Включва саниране на сградата, смяна на покрива, ремонти на вътрешните помещения. Предвижда се и монтаж на асансьор.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular