Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаРодолюбиви дупничанчета почетоха Н. Малешевски и М. Димов на Илинден

Родолюбиви дупничанчета почетоха Н. Малешевски и М. Димов на Илинден

Децата от клуб „Млад историк“, част от програма „Активно лято“ на Община Дупница отдадоха почит пред паметните плочи на Никола Малешевски и Методи Димов, по повод 120 години от Илинденско – Преображенското въстание.

Преди това, заедно с екипа на Исторически музей- град Дупница, в Къща-музей „Хора и къщи. Градски бит от първата половина на ХХ век“, децата се запознаха с интересни факти заИлинденската епопея и изработваха знамена, които след това гордо развяха пред паметните морени на Малешевски и Димов.

Името на Никола Малешевски е тясно свързано с това на Гоце Делчев.  е роден в с. Берово, Малешевско. От ранни години той се установил да живее в Дупница. Запознал се с „делото” по-отблизо в 1895 г., когато през Дупница минават четите, взели участие в т. нар. Мелнишка акция — нахлуването в Македония на въоръжени чети, организирани от ВМК е София. След сближаването си с Делчев, Малешевски се поставил в пълна услуга на организацията и бил натоварен с функциите на пунктов началник на ТМОРО в Дупница, които изпълнявал много години без прекъсване.

Методи Димов е роден през 1938 година в Битоля, тогава част от Югославия. Той е съратник на шефа на ВМРО Ванче Михайлов и един от най-пламенните застъпници на българската кауза в Македония. Умира през 2004 г. в Дупница.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular