Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаРождественският дух завладя детска градина „Калина”

Рождественският дух завладя детска градина „Калина”

  • Огромният чувал с подаръци от Дядо Коледа едва успя да премине през входа на детското заведение

  • Групата на „Малките слънчица” го посрещна с истински спектакъл

Рождественският дух завладя детска градина „Калина” в Дупница. Фотоси от отбелязването на коледните празници изпълват с вълнение всеки, който ги зърне. С много желание, търпение и истинска любов към децата учители и възпитатели успяха да пресъздадат изконните български и християнски традиции, свързани с отбелязването на Бъдни вечер. Тихата и свята нощ на Рождеството посрещнаха и възпитаниците на Росица Тамбуракова и Елза Иванова, които ни позволиха да надникнем в празничния свят на „Малките слънчица”.
По стар български обичай подът бе постлан с шарени черги. Върху тях бе поставен кръгъл подник, покрит с писан и тъкан месал. Восъчна свещица грееше върху голямата постна пита и огряваше малка иконка на Богородица и Христос. Житни класове, пуканки, постни ястия и плодове изпълваха празничната трапеза, приготвена от цялата група.
В очакване на Рождеството децата пресъздадоха обичаите за юнашка борба върху слама, прекадяване, както и най-очакваното от всички малчугани търсене на късметчета в питката и наричане за берекет през новата година. Бели орехчета изпълниха детските ръчички с надеждата за крепко здраве и честит живот.
С много любов и вяра в сърчицата малките християнчета бяха подредени в кръг и на коленца отправиха молитвена песен към Богородица за здраве и благоденствие на тях, семействата им и целия български народ.


Само няколко дни по-късно в детска градина „Калина” пристигна най-дългоочакваният гост. Щастлива глъч огласи коридори и стаи, след като малчуганите чуха празничния звън на коледните звънчета и поздрава на Белобрадия старец. Огромният чувал с подаръци едва успя да влезе през входа на детското заведение. Наложи се цял екип от приказни джуджета да помагат, за да пренесат празничния товар.
С много вълнение и трепет всички групи в най-голямото детско заведение в община Дупница очакваха големия гост, пристигнал чак от Лапландия, за да раздаде подаръци на най-послушните деца. В замяна „Малките слънчица” го посрещнаха с богата празнична програма. Пременени като приказни снежинки, ярки звездички и истински джуджета, красивите момиченца и момченца пяха и танцуваха от душа и сърце. Те представиха цял спектакъл с мотиви от класически и модерен балет, а златен тюл добави истински разкош на импровизираната сцена. В замяна на положения труд, усърдие и блестящо представяне малчуганите получиха най-красивите и дългоочаквани подаръци.
Възторгът и радостта в очите на децата бе личният подарък за Дядо Коледа, който и тази година не пропусна малчуганите на Детска градина „Калина”. Те го изпратиха с обещанието, че още от януари ще започнат с подготовката за следващия голям празник, а през цялата година ще бъдат любознателни мечтатели.

RELATED ARTICLES

Most Popular