Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградРоми от Симитли почетоха с цветя загиналите в Холокоста

Роми от Симитли почетоха с цветя загиналите в Холокоста

Ромската общност в Симитли отбеляза международния празник на ромите с шествие, развети знамена и цветя в памет на загиналите по време на Холокоста. По традиция преди обед на 8 април роми и много общественици се събират на площада. Въпреки дъжда и сега много се събраха за ромското шествие.

Заедно с ромския лидер и най-активните от махалата на събитието пристигнаха много граждани, кметът на общината Апостол Апостолов и хора от администрацията, депутатът Стефан Апостолов. Шествието със знамена и чадъри прекоси града, от центъра до река Струма. Спряха на моста, помълчаха минута, а след това присъстващите пуснаха в реката червени, жълти и лилави цветя.

С шествието и почитане паметта на жертвите ромите в Симитли вярват, че са добрият пример за всички свои братя, че са добър пример за познаването на историята и традициите, за почитане на предците, за памет на тези, които трябва да помнят. „Със самочувствието сме на най-толерантните, най-културните, най-възпитаните роми. И че живеем в Симитли, където няма дискриминация, кметът на общината не прави разлика между хората и се грижи еднакво добре за всички“, казва ромският лидер Живко Илиев.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Чудя се тия дали разбират въобще за какво става въпрос.

Comments are closed.

Most Popular