Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилРУО-Кюстендил: Засега няма да има масово затваряне на училища в областта

РУО-Кюстендил: Засега няма да има масово затваряне на училища в областта

  • Увеличават се заболелите с Ковид-19 сред персонала на Спешна помощ

  • Директорът на РЗОК-Кюстендил: Има 40 свободни легла в Ковид отделенията

 

На този етап няма да има масово затваряне на всички училища в цялата област. Това съобщи началникът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева. Към момента 152-ма са общо учениците и децата под карантина в област Кюстендил. 13 от тях са с положителни проби за коронавирусна инфекция, а 139 са били контактни. От педагогическия персонал в карантина са 40 учители, като 26 са с положителни тестове. От непедагогическия персонал 16 са лицата в областта под карантина, от тях 8 с Ковид-19.

“Данните се следят всеки ден. 2 паралелки на територията на областта са под карантина, като те са в Кюстендил. Едната е в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и една в ДГ „Първи юни“.

Решение за електронна среда на обучение се взима при 15% отсъстващи на ниво училище и 20% на ниво паралелка, по указания на министъра. Към този момент в областта учениците от 5.-7. клас на ОУ „Неофит Рилски“ в Дупница се обучават в електронна среда, тъй като е имало повишена заболеваемост на учители от коронавирус. Категорично мога да кажа, че това даде ефект. Всичко е диференцирано, на локално ниво, в зависимост от общата заболеваемост за областта, в зависимост от това на ниво училище какво се случва“, каза началникът на РУО-Кюстендил.

Мая Стойчева

По време на заседание на Областния кризисен щаб в Кюстендил тя уточни, че в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Кюстендил отсъстват по различни причини 16 учители. От петите класове отсъстват 15% от учениците, има една карантинирана паралелка от 6-и „а“ клас и 19% отсъствие на ученици от седмите класове. Стойчева уведоми, че педагогическият съвет към училището е взел решение, съгласувано и с Обществения съвет, за преминаване на обучение от разстояние в електронна среда за 2 седмици.

„Благодаря на нашите лекари и учители, които въпреки тежката ситуация се справят прекрасно до момента“, каза председателят на Областния кризисен щаб Виктор Янев. Областният управител посочи, че е необходимо да се подхожда гъвкаво и диференцирано в образователната система, за да се съхранят както учителите, така и учениците.

По време на онлайн заседанието данни за епидемиологичната обстановка в областта представи директорът на РЗИ д-р Златко Величков. 1518 са от началото на пандемията до момента положителните случаи на Ковид-19. На домашно лечение са 704-ма души, а 651 са под карантина към настоящия момент. За целия период на пандемията под карантина са били 6292-ма души. Излекуваните лица в областта са 692, а починалите – 50.

По данни на РЗИ новите случаи в област Кюстендил през изминалото денонощие са 89. Лицата, дали положителни проби за инфекцията по общини, са съответно: Кюстендил – 59, Дупница – 19, Сапарева баня – 4, Бобов дол – 2, Кочериново – 2, Бобошево – 2 и 1 нов случай в Невестино.

В понеделник са били изпратени за изследване общо 139 проби от област Кюстендил. „Има увеличаване на процента на заболели с Ковид-19 от персонала на ЦСПМ, но засега сме направили нужната организация и се справяме“, коментира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Албена Рапатинска. Директорът на РЗОК – Кюстендил д-р Сашо Котев отчете, че на този етап има 40 свободни легла в Ковид отделенията на болниците в областта, при необходимост има готовност да бъдат разкрити още.

Хоспитализирани в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил са 50 души. Един пациент е интубиран и в критично състояние, други двама са в тежко, останалите пациенти са в средно тежко и сравнително стабилно общо състояние.  В Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница са настанени за лечение 17 души. Един от пациентите е интубиран и в критично състояние, петима други са в тежко общо състояние. 22 са хоспитализираните лица в Ковид отделението на МБАЛ “Св. Иван Рилски 2003” – град Дупница. От тях шестима са в сравнително стабилно общо състояние, останалите са в тежко и предимно на кислородна терапия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular