Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниСвятРусия и Китай. НАТО определи двете основни заплахи за сигурността

Русия и Китай. НАТО определи двете основни заплахи за сигурността

Лидерите на страните от НАТО описаха Русия като основна заплаха за сигурността на алианса, а Китай – като страна, която поставя “системни предизвикателства”, в това число и във военната сфера. Двете държави бяха посочени като намиращи се във военно сътрудничество.

Това става ясно от комюнике, публикувано на сайта на НАТО след срещата на върха във вторник. Срещата на лидерите на страните членки се проведе в Брюскел.

Решението на алианса съдържа 79 точки, в които Русия се споменава 61 пъти, а Китай – 10 пъти.

Две от точките в прессъобщението засягат поравно Русия и Китай. Отделно от това на Русия са посветени 17 точки от решението, а на Китай – една.

Независимо от очевидния дисбаланс на числата, позицията, която се отнася до Китай, посочва за първи път тази страна именно като военна заплаха и така определя нова посока на отбранителната политика на НАТО – организация, създадена за да отбранява Европа от СССР по време на Студената война.

Китай

“Китай бързо разширява ядрения си арсенал с повече бойни глави и по-голям брой сложни системи за доставка, за да създаде ядрена триада”, пише в прессъобщението. Лидерите от НАТО уточняват, че модернизирането на армията се извършва непрозрачно.

“[Китай] също така си сътрудничи във военно отношение с Русия, включително чрез участие в руски учения в евроатлантическата зона”, казват още страните от НАТО. Те изразяват загриженост от честата липса на прозрачност в Китай и от това, че страната прибягва до дезинформация. Лидерите призовават Китай да спазва международните си ангажименти и да действа отговорно – “включително в космоса, киберпространството и морските зони”.

Алиансът призовава Китай и към по-отговорно отношение към климата.

Русия

Съюзниците осъждат хибридната руска агресия, дезинформационните кампании на страната, злонамерените кибератаки и намесата й в изборите на страни от НАТО.

Лидерите посочват, че не може да има нормализиране на отношенията с Москва, преди тя да започне да спазва международното право.

Позицията на алианса призовава Русия да отмени наложения на САЩ и Чехия статут на неприятелски за нея страни.

Реакцията идва седмици след като Чехия обвини Русия за взривовете в чешки военни складове и изгони руски дипломати, действали под прикритие срещу сигурността на страната. В отговор Москва на свой ред изгони чешки дипломати, а после публикува списък на “неприятелските държави”, състоящ се от две имена – това на Чехия и на САЩ.

“Ще продължим да реагираме на влошаването на сигурността, като засилваме позицията си на възпиране и отбрана, включително чрез по-нататъшно присъствие в източната част на Алианса”, написаха в понеделник лидерите на страните от НАТО.

Алиансът отделя две точки на събитията в Беларус от август 2020 г. насам. Цитират се политическите арести, отвличането на самолет, за да се арестува журналист, както и военният съюз между Минск и Москва.

НАТО декларира, че нe възнамерява да разполага в Европа сухопътни установки за ядрени ракети, но по принцип ще отговори подобаващо на увеличаващия се руски арсенал.

Украйна

Алиансът отново потвърди решението от 2008 г., според което Украйна ще стане член на Алианса с План за действие за членство.

“Ние твърдо подкрепяме правото на Украйна да реши собственото си бъдеще и външнополитическия си курс без външна намеса”, казват лидерите на страните членки. Те посочват, че от решаващо значение ще бъде провеждането на необратими реформи, включително борбата с корупцията, децентрализацията, зачитане на правата на човека, малцинствата и върховенството на закона. От значение ще бъдат също реформите в сектора на сигурността, включително реформата на службите за сигурност на Украйна.

От алианса осъждат “незаконното анексиране” на Крим, както и посегателствата, извършени от Русия, спрямо териториалната цялост на Грузия и Молдова, и призовават Русия да изтегли войските си от съответните райони./ svobodnaevropa.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular