Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниРуски военен експерт препоръчал разработка на ядрени бойни глави, които могат да...

Руски военен експерт препоръчал разработка на ядрени бойни глави, които могат да предизвикат изригване на Йелоустоун

 

Изострената международна обстановка все повече извежда на преден план възможностите на армиите на двете главни противостоящи сили – САЩ и Русия.

Такова сравнение прави и докторът на военните науки, капитан първи ранг Константин Сивков в статия, публикувана в специализираното списание “Военно-промишлен куриер”, съобщава “Лента ру”.

“По самолетоносачи американците превъзхождат 12 пъти руските ВМС, по есминци (ескадрени миноносци, разрушители) – пет пъти, по крайцери – 6.5 пъти, по атомни подводници – четири пъти”, пише Сивков. Според него, Руските ВМФ имат превъзходство в неатомни подводници, малки ракетни кораби и катери, но това предимство се компенсира от флотата на държавите от НАТО, съюзници на САЩ.

“Във ВВС нещата стоят по същия начин. По брой бойни самолети САЩ превъзхождат Русия четири пъти. Освен това, ако добавим и военно-транспортните самолети, превъзходството на американците е 8 пъти над руските възможности”, пише още експертът.

Сивков отбелязва, че Русия има изтребител от пето поколение – Су-57, но поради недостатъчния си брой той не може да осигури предимство във въздуха. Експертът препоръчва на ръководството на страната да не намалява инвестициите във военна техника, за да не увеличи изоставането от Щатите.

През февруари Сивков препоръча да се създаде руска термоядрена мегаракета на стойност 210 милиарда долара, предназначена за унищожаване на астероиди, заплашващи Земята. През октомври 2017 година посъветва Кремъл да развива нетрадиционни носители на ядрено оръжие и да разработи такива ядрени бойни глави, които могат да предизвикат изригване на супервулкана под Йелоустоун, който, според експерти, можел да изригне скоро.

Вулканът в Йелоустоунския национален парк в Уайоминг и Монтана се намира над огромен резервоар магма. Това е едно от най-големите активни континентални вулканични полета и учените твърдят, че изригвания се случват веднъж на 700 000 години. Подобен отчет, подготвен от HowStuffWorks, е установил какви ще са последствията, когато вулканът изригне. Сместа от магма, камъни, пара, въглероден диоксид и други газове ще се издигне и ще създаде формата на купол с пукнатини, а магмата ще потече по целия парк. Изригването, се казва в прогнозата на учените, ще убие мигновено 90 000 души и ще изхвърли нагорещена пепел, която ще покрие територия от 1000 мили от парка. Пепелта ще блокира слънчевите лъчи и разпространилата се в атмосфера пепел и газове ще спрат повечето полети, както се случи с доста по-малкия вулкан в Исландия през 2010 година”, казват изследователите. Северните вулканични газове ще се смесят с атмосферните водни пари на планетата. Газовата димка не само ще закрие страната от слънчевите лъчи, но и ще свали температурите. В доклада се казва, че падането на температурите може да се отрази на производството на хранителни продукти, да унищожи посевите и да предизвика световен недостиг на продоволствия.

Изригването в Йелоустоун ще създаде “чадър” от пепел и той ще се разширява равномерно по всички посоки. “Всъщност изригването ще създаде свои ветрове, които могат да преодолеят западните ветрове, доминиращи в САЩ”, казва Лари Мастин, водещ автор на новата статия. Но дори тези невисоки нива на пепел ще бъдат катастрофални за САЩ.”

Дъното на калдерата на вулкана в момента е със 74 см по-високо, отколкото е било през 1923 г., което показва значително „подуване” отдолу. Подът на калдерата се надига с по 7,8 см през всяка от последните 3 години. Резервоарът на вулкана се пълни с магма тревожно бързо, предупреждава екипът от Юта.

Историята показва, че вулканът изригва с доста точна периодичност от 600 хил. години. Последната е била преди 642 хил. години. Дали не сме закъснели вече за следващото гигантско бедствие?

RELATED ARTICLES

Most Popular