Sunday, May 12, 2024
HomeНовиниБългарияСамо с наземна техника и 100 човека гасиха голям пожар на българо-гръцката...

Само с наземна техника и 100 човека гасиха голям пожар на българо-гръцката граница

Част от усилията са свързани и с почистването на горски пътища, неползвани от 30 г.

Само с наземна техника и 100 човека, сред които пожарникари, горски, ловци и доброволци, продължи в неделя гасенето на пожара на българо-гръцката граница в района на община Кирково, каза заместник-областният управител Бисер Николов.
По думите му условията не са позволили в неделния ден в борбата да бъде включена летателна техника. За сметка на това на терен е включена допълнително наземна техника.

„Просто вятър като излезе, това което е загасено, отново тръгва. На места пожарът е навлязъл до 700 метра“, обясни Николов.
По думите му част от усилията са свързани и с почистването на горски пътища, които 30 години не са използвани, за да може да бъдат включени пожарни коли на повече места. „Ние го пресичаме, но от гръцка страна като върви и като прескочи – в момента гоним гърците. Те като не го овладеят, в един момент се оказва, че не се получават нещата“, коментира заместник-областният управител.
Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Сергей Заимов обясни, че огненото петно по билото на планината е дълго 20 километра, като от двете страни по билото към вътрешността на българска територия са прокарани просеки с машини, както и трета, която ги свързва, като ограничителна мярка.
„До час верижната машина ще е пробила целия участък от село Кремен до село Горно Къпиново, така че пожарът е в тези граници и там трябва да си остане. Такива са усилията ни“, обясни в неделния следобед комисар Заимов.
Той уточни, че огънят е далеч от населените места и на този етап не застрашава местното население. На направените с верижни машини просеки патрулират автомобили на горските, с възможност за гасене, при необходимост.

Бушуващият от две седмици пожар на територията на Гърция от седмица е на българска територия, в района на връх Вейката – най-южната точка на България.
Теренът на пожара е трудно достъпен в пресечена гориста местност, попадаща в защитена местност „Гюмюрджински снежник“ с вековни яворови, букови и буково-елови гори.

RELATED ARTICLES

Most Popular