Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградСамо три са сигналните светофари за незрящи в Перник 

Само три са сигналните светофари за незрящи в Перник 

В Благоевград са монтирани тактилни ивици

Три звукови светофара помагат на слепите граждани в община Перник – на кръстовището в с. Драгичево на пътя Перник – София и на бул. “Юрий Гагарин” в кварталите “Изток” и “Мошино”. Това сочи проучване на БТА за достъпност на градската среда, направено по повод Деня на слепите – 13 ноември.
В Перник е имало още един звуков светофар – на кръстовище “Шахтьор” в централната градска част, но е преустроено на кръгово и “оттам пресичаме на магия”, посочи Росен Седефчев – председател на Спортен клуб за интеграция “Кракра”. Няма интелигентни пешеходни пътеки в общината, малко са и достъпните тротоари. Само двама слепи граждани от близо 70 членове на местната организация, разполагат с кучета-водачи.

На много от основните улици и кръстовища в Благоевград има тактилни ивици, с цел улесняване на ориентацията на хора с увредено зрение. За подобряване на средата се работи и за изравняване с настилките на капаци на шахти и отвори на мрежата на техническата инфраструктура, съобщиха от местната община. Тактилни ивици се изпълняват и на тротоарите при спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз, а на съществуващи кръстовища със светофарни уредби са налични специфични звукови сигнали. По инициатива на Сдружението на слепите за Югозападна България са осъществени срещи за проучване на възможностите и за изготвяне на проекти за маршрути от тактилни плочи, с които централната част на града да се свърже с основни квартали.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular