Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаСашко Пешев и 8-год. Марти Соколов се готвят за международен турнир по...

Сашко Пешев и 8-год. Марти Соколов се готвят за международен турнир по шахмат в Приморско

  • Момчето от Сапарева баня ще бъде най-малкият шахматист край морето

  • Учениците от Дупница с голям интерес към изучаването на най-древната игра по програма на Министерството на образованието и науката

    ФИДЕ майсторът от Дупница Сашко Пешев и неговият възпитаник Мартин Соколов ще участват в международен турнир по шахмат, който ще се проведе от 13 до 20 септември в ММЦ-Приморско. Престижната надпревара е организирана от Българската федерация по шахмат, като участие ще вземат 65 състезатели от България, Русия, Украйна, Германия, Турция и Северна Македония. Те са разделени на две групи. В А турнира сили ще премерят шахматистите с международен коефициент от 2200 ЕЛО нагоре. Там ще се състезава и Сашко Пешев, който е на второ място по сила в този турнир, благодарение на високия си международен коефициент.
    В група „Б“ пък са разпределени всички с по-нисък коефициент от 2200. В тази група ще бъде и Марти, който все още няма натрупани международни точки. Надпреварата осигурява точки за ЕЛО и целта е постепенно малкият сапаревобанец да трупа все по-голям международен коефициент, което ще му позволи да участва в по-престижни турнири. Марти Соколов е само на 8 години и със сигурност ще бъде най-малкият състезател в турнира, където участие ще вземат предимно мъже. Той е един от най-добрите малки шахматисти в Югозапада, като специалистите му предричат много добро бъдеще. Сашко Пешев и неговият малък възпитаник ще вземат участие от името на Шахматен клуб „Сапарева баня“.
    „Искам да изкажа благодарност на кмета на Сапарева баня Калин Гелев, председателя на ОбС Маргин и на всички общински съветници. Те гласуваха и ни отпуснаха сумата, която ни беше необходима, за да вземем участие в турнира. Очаква се в Приморско да присъства и треньорът на Веселин Топалов – Силвио Данаилов. Турнирът е много отговорен и там ще бъде и президентът на Шахматен клуб „Марек“, а именно заместник районният прокурор Ивайло Василев. За първи път ще играем по американска система. Според нея всеки състезател има право да предложи реми в даден кръг. Така той нито губи, нито печели. Това е подготовка на Марти за следващи престижни турнири. За него това е много важно, защото таблицата с резултатите ще бъде изпратена в централата на ФИДЕ в Брюксел и така той може да получи коефициент ЕЛО, какъвто няма до момента. Готвя Марти за този турнир цяло лято. Не сме прекъсвали учебни занимания нито за миг. Той завърши училище през месец май и оттогава постоянно работи заедно с мен за неговото усъвършенстване. Очаквам да се представи добре и вярвам, че това ще се случи“, каза пред „Вяра“ Сашко Пешев.
    Същевременно с това ФИДЕ майсторът продължава да готви деца и в Шахматен клуб „Марек“ (Дупница). На дупничани им предстоят контролни срещи с техните връстници от Благоевград, Петрич и Казанлък.
    Отделно от това от 1 октомври още дупнишки ученици ще започнат да усвояват тънкостите на най-древната игра. Това ще се случи благодарение на програма на Министерството на образованието и науката за извънкласни дейности. Така ученици от ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Евлоги Георгиев“, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“ и ПГОСУ ще бъдат обучавани от ФИДЕ майстора. Материалната база вече е осигурена, закупени са шахматни дъски и полезна литература.
    „Групите са сформирани от деца, които се подготвяха през миналите години, както и нови ученици. Има доста желаещи, което е много радващо. Надявам се, че с подобни програми все повече деца ще се запалят по магията на шахмата“, завърши Сашко Пешев.

    Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular