Saturday, May 11, 2024
HomeРегионКюстендил150 години празнува НЧ "Светлина 1871" в Соволяно

150 години празнува НЧ “Светлина 1871” в Соволяно

Дарителите Васил Марушкин и Васил Атанасов и най-активната читателка Румяна Портокалска бяха отличени с грамоти

 

Внушителна годишнина празнува НЧ „Светлина 1871” в кюстендилското село Соволяно с председател Зоя Кирилова и секретар Корнелия Чизмова. Културната институция вече навърши 150 години. Официални гости на тържеството бяха ОбС председателят и председател на НЧ „Братство1869” – Кюстендил Иван Андонов, София Пейчева  – директор на РБ „Емануил Попдимитров”, секретарката на НЧ „Христо Ботев 1925” Анна Янева от с . Горановци, Милен Порожанов – председател на НЧ ”Надежда 2007”, Слава Соколова – народна певица и художествен ръководител на женска певческа група „Струмски полъх”, Георги Славчев – поет философ, и др.

Екипът на НЧ „Светлина-1871”, подпомаган от кмета Пламен Илиев, е събрал историята на читалището още от времето на турското робство. И от времето, когато Левски посещава Соволяно и подарява първите няколко книги, с които слага началото на читалището.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Доклад за дейността на читалищните дейци през годините изнесе секретарката Корнелия Чизмова, която се обърна към присъстващите с думите: “Богатството е смертно, а добродетелта безсмертна. Това е девизът, с който нашето читалище преди 150 г. е започнало своето начало през най-тъмната епоха на политически гнет и безправие. Бавно и мъчително започва да се издига сградата на българското читалище. Жителите на Соволяно също са вдъхновени от това възраждане и не остават настрани повлияни от примера на Свищов и Лом и др., където през 1856 г. са основани първите народни читалища в България. След Освобождението, след основаването на НЧ „Братство1869” и НЧ „Зора” в Дупница през 1871 г., се основава и нашето НЧ ”Светлина 1871 г.”. Неин пръв председател е Димитър Стоянов и библиотекар Г. Стамболийски. Отваря врати и неделно училище, създава се черковен хор, театрална трупа и публична читалня в 1895 г. За да се достигне до 10 000 тома библиотечен фонд. Днешните самодейки са 10 на брой, които винаги печелят дипломи и награди. Навършваме и 75 г. от създаването на народния ни хор”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С решение на читалищното ръководство всички дарители бяха наградени с грамоти и подаръци. Васил Марушкин се оказа най-големият дарител, предоставил на НЧ „Светлина” около 1000 книги, както и Васил Атанасов, подарил компютърна конфигурация. Беше уважена и най-активната читателка на читалищната библиотека – Румяна Портокалска. Грамоти бяха раздадени както за дарителство, така и за активна читалищна дейност на Здравка Радичкова, правила дипломната си работа с това читалище, Радосвета Златева, Роза Стоянова, Цецка Джонева, Лазаринка Якимова, Лидия Точева, семейство Атанасови, Олег Андонов, Марияна Илиева, Венета Антова, Веселка Коларова, Албена Радева, Васил Марушкин и за активна читалищна дейност още на Бойка Коларова, Любка Ивкова, Лиляна Атанасова, Янка Кабзималска, Трънка Илиева, Димитър Тасков, Василка Гълъбова и др.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Поетът философ Георги Славчев, който живее в съседното село Стенско, подари на читалището най-новата си книга.

Радосвета ЗЛАТЕВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular