Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятСАЩ обявиха, че не признават руската анексия на Крим

САЩ обявиха, че не признават руската анексия на Крим

САЩ отказват да признаят руските претенции за суверенитет над украинския Кримски полуостров, завзет със сила в нарушение на международното право, и призовават Москва да прекрати окупацията му. Това заяви държавният секретар Майк Помпео, цитиран от “Ройтерс”.

“САЩ отхвърлят опита на Русия да анексира Крим и заявяват, че ще останат на тази позиция, докато бъде възстановена териториалната цялост на Украйна. САЩ призовават Русия да зачита принципите, към които отдавна твърди, че се придържа, и да прекрати окупацията на Крим”, се казва в изявлението на американския дипломат.

Изявлението на държавния секретар бе публикувано малко преди той да се яви пред сенатската комисия по външните работи, където се очаква да бъде подложен на труден разпит за срещата на върха между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.

След встъпването в длъжност на Доналд Тръмп на американска земя се зародиха опасения, че той може да признае Крим за руски – заради положителното си отношение към Кремъл. САЩ наложиха санкции на Москва след анексирането на Крим през 2014

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular