Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятСАЩ предупреждават за увеличен риск от неврологично заболяване след ваксината на "Джонсън...

САЩ предупреждават за увеличен риск от неврологично заболяване след ваксината на “Джонсън и Джонсън”

Има увеличен риск от рядко неврологично заболяване в резултат от ваксината против коронавирус на компанията “Джонсън и Джонсън”. Това предупреждение беше отправено от Агенцията по храните и лекарствата на Съединените щати, цитирана от АФП.

Въз основата на анализ, извършен от федералната мониторингова система за безопасността на ваксините, aгенцията е идентифицирала 100 вероятни случая на поява на Синдрома на Гилен-Баре при поставени около 12,5 милиона дози.

От тези 100 случая, 95 са тежки и се е наложило ваксиниралите се да бъдат хоспитализирани. От Агенцията по храните и лекарствата на Съединените щати съобщават и за един смъртен случай, свързан с ваксината на “Джонсън и Джонсън”.

 

Според “Вашингтон пост” обаче Агенцията по храните и лекарствата вероятно също така ще отбележи, че ползите от получаването на еднодозовата васина на “Джонсън и Джонсън” далеч надхвърлят рисковете, като някои посочват, че връзката между нея и Синдрома на Гилен-Баре не е окончателна, а по-скоро просто вероятна.

Относно другите видове Covid ваксини се посочва, че към момента изглежда няма подобен модел на нарастване на случаите на Синдрома на Гилен-Баре, но въпросът ще бъде разгледан на предстоящото заседание на съветниците към Центровете за контрол и превенция на болестите.

От “Джонсън и Джонсън” заявиха, че рискът от развитие на Синдрома на Гилен-Баре след получаване на коронавирусната ваксина на компанията е “много нисък и процентът на съобщените случаи надвишава в малка степен средното ниво”.

Компанията също така обяви, че обсъжда въпроса с Американската администрация по храните и лекарствата и с други здравни регулатори и споделя със съответните органи всички доклади за неблагоприятни въпроси.

“Ние силно подкрепяме повишаването на осведомеността за признаците и симптомите на редки събития, за да гарантираме, че те могат бързо да бъдат идентифицирани и ефективно лекувани”, се посочва в изявление на J&J, като се добавя, че ваксината на компанията е доказано, че предотвратява хоспитализации и смъртни случаи от Covid-19./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular