Saturday, May 4, 2024
HomeОбществоСвети Сава Освещени честваме на 5 декември

Свети Сава Освещени честваме на 5 декември

Българската православна църква чества днес празника на свети Сава Освещени – монахът, основал прочутия едноименен манастир край Йерусалим.

Сава е роден в Кападокия през 439 г. Още на 8 години той отишъл във Флавиановия манастир, където получил образование и бил подстриган за монах. Желаейки да служи на Бога, 18-годишен се отправил за Ерусалим да се поклони на светите места и да посети отците, които живеели в пустинята около града. Там постъпил в манастир, където прекарал около 12 години. След това започнал

отшелнически живот в една малка църква

върху развалините на Гиркановата крепост Марда, устроена от св. Евтимий Велики (377-473).

Св. Сава бил любим ученик на св. Евтимий Велики и около 492 г. Сава Освещени преустроил малката църква в крепостен манастир. На това място сега се намира манастирът “Св. Сава Освещени”, който е един от най-старите манастири в света и най-старото монашеско средище, което е обитавано и до днес. След много години живот в палестинската пустиня Сава получил голямо наследство след смъртта на майка си и построил няколко болници и манастири. Той умира през 532 г. на 94-годишна възраст.

Името

Сава означава “предвиждащ”.

В българските предания обаче най-често Сава е представена като светица – покровителка на чумата. Българинът смята, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е Св. Никола, чиито празник се отбелязва ден по-късно – на 6 декември. Тя се приема и като покровителка на бездетните жени, на които помага да заченат.

На Савинден обичаят е да се пържат мекици, които се раздават за здраве и благополучие. От двете сестри Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: “Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава”.

Имен ден празнуват: Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав

Мекиците са задължително ястие

Мекиците на Иван Звездев

Необходими продукти:

1/2 кг. брашно

1/2 кофичка кисело мляко

1/2 ч.л. сода за хляб

1/2 пакетче суха мая – 8 гр. – ( 20 гр. прясна мая )

1/2 с.л. захар

100 мл. прясно мляко

1 яйцe

1/2 ч.л. сол

1 с.л.олио

2 чаши олио за пържене

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в тава и се оформя кладенче.

Киселото мляко се поръсва със сода и разбърква. Оставя се за 2-3 минути.

Маята се поставя при брашното, поръсва се със захар. Затопля се прясно мляко и се сипва при брашното.

Счупва се яйцето, слага се при млякото, прибавя се и киселото мляко. Посолява се и се замесва меко и лепкаво тесто.

Слага се в купа и покрива с фолио. Оставя се да престои за 1-2 часа до момента, в който втаса добре. За по-добър вкус може да се остави да шупва и цяла нощ в хладилник.

От втасалото тесто се оформят тънки мекици.

Слагат се в загрято олио да се пържат по една две минути от всяка страна.

Изваждат се и сервират с мед, сладко или сирене.

Мекици „от време оно“

Необходими продукти (за около 20 броя):

1 кофичка кисело мляко

½ ч. л. сода за хляб

2 ч. л. захар

½ ч. л. сол

1 яйце

5 с. л. олио

¼ кубче прясна мая или 1 пакетче суха

около 1 кг. брашно

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в 200 мл. хладка вода или прясно мляко, добавя се олиото и се разбърква. В отделна купа се смесва киселото мляко със содата, за да се неутрализира. След като шупне, се прибавят яйцето, солта и захарта. Сместа се разбърква добре и се добавя към маята. Към течността се изсипва постепенно брашното до получаване на меко, лепкаво тесто. Тестото се прехвърля в добре намаслена купа, покрива се с фолио и се оставя на топло да удвои обема си.

Тестото може да се приготви и от вечерта, като втасва бавно цяла нощ в хладилника. На сутринта се изважда и се оставя да предстои 30 мин. на стайна температура.

След това с намаслени ръце, от тестото се късат топчета, които се оформят на мекици с разтегляне. Пържат се в добре сгорещена маслена баня. Стават много бързо и е добре да се привлече помощник, който да обръща мекиците, докато се разтегля тестото за следващата, за да не попиват много мазнина.

Готовите мекици се изваждат върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Поднасят се гарнирани по желание, с пудра захар, сладко от ягоди или друг предпочитан плодов конфитюр, мед, сирене и т.н.

Мекиците стават чудесни – пухкави, въздушни и вкусни!

П.П. Тестото от тази рецепта може да се замеси и да се съхранява в хладилник до една седмица. От него могат да се приготвят пици и други тестени закуски.

Източник – irenkata.com

RELATED ARTICLES

Most Popular