Tuesday, May 7, 2024
HomeОбществоСВЕТЪТ НА МИЛИ: Здраве и красота

СВЕТЪТ НА МИЛИ: Здраве и красота

Колко опасно е въздействието на мобилните устройства върху нас

Здравейте, драги читатели, и добре дошли в рубриката „Светът на Мили”. По темата „Здраве и красота” вече сме поставили основите. Първата статия може да намерите на сайта на вестник „Вяра”, категория „Общество” – “Здраве и красота”. Тогава писах кои са най-вредните храни и кои са най-полезните. Споменавам отново алоето, за да не го пропускате. То е изключително важен компонент. За какво? Можете да прочетете в сайта. Днес отново ще наблегнем повечко на здравето. Както вече знаете, най-големият „тих” убиец е нездравословната храна. Но има и 2-ри убиец. А кой е той? Четете внимателно.

Нещото, което наистина е опасно и отдавна е излязло извън контрол, е масовото използване на мобилната мрежа. Знаете ли, че собственикът на империята Apple – Стив Джобс, е забранявал мобилните технологии на децата си? Естествено, че ще им забранява! Нали са децата му. Кой родител не милее за децата си? И кой родител ще позволи нещо да навреди на рожбите му?  Правилно отговаряте на въпросите – разбира се, че НИКОЙ родител няма да позволи подобно нещо. От забързаното ни ежедневие, стресовата ни работа и семейни проблемни ситуации не сме се замисляли всъщност доколко е вреден интернетът и как може да предотвратим неговото облъчване върху нас и нашите деца. Разбира се, никой не отрича огромната полза от всички изобретения на нашата съвременност, които улесняват и подобряват значително начина ни нa живот. He трябва обаче и да се отрича и вредата, която те носят, ако се злоупотребява c тяхната употреба.

Започнах да се интересувам за това какво ни причинява мобилната мрежа. Започнах да чета книги, статии, филми. И ето какво се случва, когато ние сме обсебени от нашите „джаджи”:

1-во, ние в буквалния смисъл спим с нашите смарт телефони!! И не само възрастните, а и децата. Нашите мозъчни клетки нямат минута въздух без „облъчванията” на нашите телефони. „Умните” телефони излъчват радиовълни. Тези вълни засягат мозъка и го облъчват в продължение на часове.

2-ро, кожата ви е в контакт с устройството. Да, мили мои, телефоните са вредни за един от най-важните органи на нашия организъм, а именно – епидермиса /кожата/. И ако се питате с какво вреди? Вреди с това, че ние „попийваме” от топлината на телефона всеки път, като го държим близо до себе си. Предизвиква рак.

3-то, отключва се агресията, нетърпимостта, оглупяването. Загърбваме нашите таланти, за да имаме повече време за социалните мрежи.

  • Типичен пример мога да дам за себе си. Аз бях една от най-добрите художнички. Рисувах с часове, но в мига, в който се докопах до компютър, аз забравих да рисувам. До ден днешен не мога да простя на себе си за тази фатална грешка. Това се случва в далечната 2008 година. А през 2017-а хвърлих телефона си, който за тогава струваше 2000 лв., в стената, защото нещо се ядосах на мобилното устройство. Агресията е често срещана и това е огромен червен сигнал, който ни предупреждава, че ни трябва кардинална промяна.

За да предотвратим тези лоши проявления, ще ви споделя информация как би могло да се справим с тези лоши навици и да не допуснем коварни болести в нашите семейства.

  • Не трябва да говорим по телефоните повече от 5 минути. Ако имаме спешен неотложен разговор, по-добре е да говорим на слушалки или на високоговорител. Така намаляваме радиочестотните вълни. Дръжте телефона си на дистанция.
  • Дамите да държат телефоните си в дамската чанта, а мъжете в раницата/портфейла/чантата си.
  • Докато спите, оставете го на минимум 1 метър от вас. Ако случайно се събудите, не бързайте да го вземете. Подгответе си хубава книга до вас, докато наново ви се доспи.
  • Изключвайте си мобилните данни при първа възможност.
  • Когато аз стана от сън, избягвам веднага да се докосвам до телефона си. Поне 1 час изчаквам да мине.
  • Колкото и да е досадно, за препоръчване е повече да изпращаме имейли и съобщения, отколкото 50-минутен разговор по телефона. Най-добре е на живо да се проведе среща, но ако не можете, не прекалявайте с разговорите по телефона.
  • Въздържайте се да използвате мобилния си телефон, когато сигналът му е слаб или когато се движите бързо (с кола, автобус, влак).

Предавам ви тази информация, защото всички знаем или сме чували колко са вредни модерните технологии, но рядко сядаме да прочетем за тях. Това са най-важните правила за използване на мобилните устройства, които открих при моите проучвания. Ако успеем да се придържаме към тях, определено рано или късно ще се почувстваме повече енергични и много повече продуктивни. Лично аз вече усещам ефект – главоболието ми намаля и световъртежите също. Препоръчвам и вие „да сложите в ред” вашите устройства и семейството ви. Все пак да не забравяме, че все още сме по-умни от „умните” телефони.

Благодаря Ви за отделеното време. Моята цел е чрез тази рубрика да ви бъда полезна. Така и аз, и вие се обогатяваме с полезни знания. А знаете, че за да бъдем успешни, трябва всеки ден да се образоваме с малка доза информация. Следващия четвъртък ще си говорим за позитивна енергия. Това ми е любима тема, защото ме запълва с радост и хубави надежди. Определено е много важно да знаем законите на Вселената.

Бъдете предпазливи, пазете се и до следващия път.

Ваша Мили
instagram: millygatseva
facebook: Milly Gatseva

RELATED ARTICLES

Most Popular