Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияСвлачища, наводнения и значителни материални щети в страната след проливните дъждове

Свлачища, наводнения и значителни материални щети в страната след проливните дъждове

Тежка е обстановката в страната след проливните дъждове от последните 24 часа. Огромно свлачище застрашава да помете две къщи в село Давидково, съобщи БНР. Стана ясно, че комисия от община Баните прави оглед на нанесените щети от обилната градушка, която унищожи напълно селскостопанската продукция в няколко села на община Смолян.

Кметът на община Баните Милен Белчев заяви, че вследствие на дъждовете и градушката са засегнати населените места Давидково, Треве и Гълъбово. По думите му вече са разчистени пътищата, които са били затворени поради наводнение, паднали дървета и скали и други – пътят Давидково – Стърница, както и вторичните мрежи в Давидково и Гълъбово.

“За две къщи има риск и голяма опасност, след като свлачището пое по неговия път, така че от днеска ще опитаме да приложим укрепителни мероприятия. Опасно е положението и в Гълъбово. Има унищожена на сто процента селскостопанска продукция”, посочи още Белчев.

Стана ясно, че къмпинг “Арапя” в община Царево се е наводнил след проливните дъждове тази сутрин. Водата вече се оттича. На мястото е изпратен екип от общината, който да съдейства.

В община Бургас силната буря също е нанесла материални щети. Няма опасност за населението, а язовирите се следят денонощно.  Вследствие на бурята в понеделник вечерта са били запушени 10 шахти, паднали са много клони и дървета. По думите на Галина Байчева, началник-отдел “Управление при кризи, обществен ред и сигурност”, само за 10 минути в Бургас са паднали 14 литра на квадратен метър дъжд.

“Можете ли да си представите за такъв кратък период от време, за 10 минути, да се излее такова огромно количество дъжд. Няма как водата да се оттече толкова бързо. После, в съчетание с вятъра, който в 17,55 ч. изведнъж става 10-10.8 метра в секунда. След това има пориви до 90 километра в час и в съчетание с рязката промяна в посоката на вятъра се стига до падането на много клони”, допълни Байчева.

От Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) информираха, че е наводнен участък по пътя между Български извор и Сопот. Шофьорите да се движат с повишено внимание. По пътя Тетевен – Ябланица, в района на Гложене, движението е в една лента поради свличане на земни маси и камъни на пътното платно.

Припомняме, в 11 области в страната е обявен оранжев код за проливен дъжд, гръмотевични бури и градушки, а за останалата част от страната е в сила жълт код с изключение на областите Видин, Перник и Кюстендил. През следващите дни се очаква повишение на речните нива в цялата страна, предупреждават синоптиците от БАН.

RELATED ARTICLES

Most Popular