Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияСвлачище помете къща с 11 души в Смолян

Свлачище помете къща с 11 души в Смолян

11 души пострадаха при свличане на земна маса върху къща в ромската махала на Смолян. Те са откарани за преглед в местната болница. Двама от тях – дете на седем години и жена на 50, са с по-тежки наранявания и са оставени за лечение в здравното заведение, предаде NOVA.
7 деца и 4-ма възрасти са извадени от срутената къща. Инцидентът е станал малко преди полунощ. След като водата придошла от обилните валежи, къщата се срутила и затрупала хората вътре. Екипи на пожарната, полицията и община Смолян реагирали веднага и измъкнали всички от отломките.
7-годишното дете и 50-годишната жена, които са приети в болницата, са без опасност за живота, съобщиха лекарите. На адреса на къщата, която е стара и паянтова, са регистрирани 19 души. От проливните дъждове протече и покривът на киното и театъра в Смолян.
Проливният дъжд, който се излива над Пловдив, превърна част от булевардите в града в пълноводни реки и затрудни движението. На места уличните шахти се оказаха запушени и връщаха водата обратно.
Част от подлезите в града се напълниха с метър вода и на практика се оказаха неизползваеми за гражданите. Полицията затвори надлеза “Скобелева майка”, за да не потънат автомобилите във водата. Следят се язовирите и реките, които рязко покачиха нивата си.

Пороят затвори пътища в Ивайловградско

Сравнително спокойна е обстановката в област Хасково, където е обявен оранжев код за валежи.

Вече близо 24 часа вали, а придошли води затвориха пътища в Ивайловградско.

В района на с. Гугутка от коритото си е излязла река Бяла. Затворен е пътят за с. Меден бук, тъй като е залят участък на моста преди селото. Не се преминава и по пътя за с. Ботурче.

В с. Мандрица от придошла от дерето вода е наводнен първият етаж на училището, което е необитаемо. В останалите населени места от община Ивайловград ситуацията е спокойна и няма опасност за населението, съобщиха от областна администрация.

Временно е затворен пътят за село Динево. Към и от селото се пропускат само спешни случаи. Целта е превенция, няма бедстващи хора в селото.

Заради обилните валежи е влошено качеството на питейните води.

Своевременно е преустановено водоподаването от помпената станция за Тополовград, с. Капитан Петко и с. Орешник, а населението се захранва от съществуващи резервни чисти количества на водата. Водоподаването ще бъде възобновено след подобряване на качествата на водата.

Евакуираха семейства в Бургаско заради високи нива на река Маринка

Тежка е обстановката и в Бургаско заради обилните валежи. За региона е обявен оранжев код за опасно време. Стигна се до затваряне на пътища и евакуация на хора.

Рано тази сутрин датчиците, монтирани на река Маринка, сигнализирали за опасност. Нивото на водата в коритото се покачило заради обилните валежи и реката започнала да залива дворовете във вилното селище Черниците край Бургас.

“Нивото е повишено. В червената зона е. В момента хубавото е, че няма никакъв риск за жителите, защото тези 20 човека, които живеят в заливаемата зона, са евакуирани. Предупредихме ги още в 5,30 ч. и започнахме да ги събуждаме, за да напуснат домовете си. В момента има риска за имотите, за дворовете”, каза кметът на община Бургас Димитър Николов.

До момента общо 22-ма души са евакуирани от ниската част на вилната зона. Ако нивото на реката се повиши, има готовност да бъдат изведени и останалите собственици на имоти. Сред тях е Димитър Колев.

“Аз се притеснявам за моя имот, тъй като съм преживял едно наводнение – две. Но като гледам, сега нещата не са толкова опасни, защото са изчистени каналите. Нормално е тук, много често се случват тези заливания, които ги има”, каза Димитър Колев.

Следят се нивата на реките в цяла Бургаска област и най-вече на Ропотамо и Велека, които са сред най-рисковите.

„На територията на Бургаска област няма опасност за населените места. Има една точка при детелината на Созопол към село Равадиново – заради многото вода е преляла над пъти и там пътят е затворен, има обходни маршрути”, каза заместник областният управител на Бургас Владимир Крумов.

Към момента няма бедстващи хора в региона. Няма и сигнали за населени места без електрозахранване.

Обявено е частично бедствено положение в землището на с. Равадиново край Созопол. Кметът на морската община Тихомир Янакиев е издал своя заповед за срок от 48 часа.

Причина за това са продължителните и обилни валежи, довели до увеличен приток на язовирите „Факуда“ и „Синята вода“.

В изпълнение е Авариен план за защита при бедствия в част „План за защита при наводнения“. Извършват се неотложно-аварийни дейности с цел овладяване на кризисното положение.

Основните входно-изходни артерии на с. Равадиново (Златна рибка-Равадиново и пътя през местността Куку баир) са затворени.

Движението се пренасочва по обходните маршрути Равадиново-Веселие-Росен-Отманли и Равадиново-Веселие-Ясна поляна-Приморско./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular