Thursday, May 2, 2024
HomeБизнесСдружението по туризъм в Кюстендил излезе с отворено писмо към съгражданите си

Сдружението по туризъм в Кюстендил излезе с отворено писмо към съгражданите си

  • Данъчната система в България съсипва малкия и среден бизнес и най-вече хората с по-ниски доходи, искаме да я променим

Сдружението по туризъм в Кюстендил излезе с отворено писмо, което бе разпространено до медиите и в него се казва:

„Обръщаме се към хората, които не разбраха смисъла на нашите действия на 05.05., с апел да не отправят обидни квалификации и пренебрежителни нападки срещу нас и направения от нас символичен акт за намаляване на ДДС – поставените столове по централната градска алея. А напротив, да го подкрепите и подходите с разбиране. Това не е само за нас, а за целия малък и среден бизнес и най-вече за крайния потребител.

Сега ще поясним някои неща и нашето мнение и виждане, защото виждаме, че манипулацията към обществото е много голяма.

Една държава няма ли средна класа, не я чака нищо добро.

В една нормална държава част от средната класа са микро и малките предприятия, в които попада и туризмът, а това е една голяма част от бизнеса в нашия град. Сами виждате колко сме важни за общината и като цяло за града.

Според вас в нашата държава има ли средна класа?! Според нас тя е на критичния минимум! Защо разделението става все по- голямо между хората с ниски доходи и крупните бизнеси, а средната класа се стопява постоянно?

Това става заради цялата данъчна система в България, която ние искаме да променим. Тя съсипва малкия и среден бизнес и най-вече хората с по-ниски доходи, обедняващи все повече и повече. И една от причините е, че няма така нареченото диференцирано ДДС, т.е. – намалено. Както пишете, някои от коментиращите, нали ние го плащаме и точно там е проблемът. Всеки човек с големи доходи може да си го позволи, но за нас е проблем, защото купуваме скъпи храни и услуги. Парите не остават в обращение в населението, а отиват в държавната хазна и не си мислете, че се връщат пак при нас/вас. С тях се облагодетелстват онези, чиито доходи растат все повече и повече, а ние все повече обедняваме. Във всички европейски страни има намален данък добавена стойност на хранителните продукти и в нашия сектор. А в сектора ни има, защото фонд ”Работна заплата” е много голям. Това какво означава – на едно заведение със 100 места е нужно да има 20 човека персонал.

Това заведение, ако направи оборот 100 000 лв. , а месечните заплати за персонал са 20 000 лв. Чисти пари. За да дадеш 1 000 лв. чиста заплата на едно лице, ти трябва да изкараш 1 700 лв. Тези 700 лв. разход на работодател, разделени, изглеждат по следния начин 200 лв. ДДС, осигуровки около 400лв., данък общ доход около 100лв. цифрите са +/- 5%. Върху цената на труда не се ползва данъчен кредит, а се дължи ДДС. И като говорим за заплати в нашия бранш, защото се тръби, че се осигуряват на минималната заплата. Дали на някой тогава се удържат данъците и осигуровките, които по закон са негов разход – не, нали? Работодателят почти винаги ги покрива целите. А като от печалбата махнем заплатите и дължимите данъци и осигуровки върху тях, в повечето случаи обектите имат кредити и наеми, ток, вода, амортизация, постоянни реинвестиции, местни данъци и наеми и много др.

Печалбата, ако евентуално е останало нещо от нея, е обвързана с 35% данъци, т.е. 20% ДДС, 10% корпоративен данък и 5% разпределение на дивиденти. С две думи държавата ти взима около 25% от оборота във фирмата под всякакви данъци и осигуровки, а за теб остава една голяма – НУЛА. При нас цените няма да паднат, ако се намали ДДС, но няма да се покачат рязко нагоре. Покупателната способност, която се обуславя от населението, не позволява ДДС-то да е в такива размери за нашия бранш. И затова и изискваме и въвеждането на тези намалени ДДС ставки. И като се върнем и на храните, и там е задължително да се намали ДДС-то. И по този начин отново в населението да остават повече средства. Там ще има ефект в цялата верига от местен производител, търговец, до краен клиент.

Като говорим за другите данъци – данък печалба, така наречения плосък данък, който е еднакъв за всички – 10% и се твърди, че е най- нисък в Европа. Да, но само за един определен кръг от хора – за крупния бизнес и олигархията, която има лобита във властта и най-вече в лицето на финансовия министър.

Данъкът върху физически лица е 10%-убийствен за повечето от нашите граждани. Почти навсякъде има минимален облагаем данък. Какво имаме предвид – примерно на доход под 1000лв. нямаш данък върху заплата, така пак парите остават в обрaщение на населението. А данъкът, който плащаме ние фирмите, т.нар. корпоративен данък, е добър за нас малкия и среден бизнес, защото е 10%, но има и един друг данък, който много от вас не познават. Данък разпределение на дивиденти, т.е. ако аз искам да взема пари от фирмата за лично ползване, те ми се облагат с 5% данък. И така автоматично данъкът печалба ми става 15%. Но този корпоративен данък работи в голяма полза на едрия бизнес. Представете си физическо лице с приход 1 000 лв. , след това микро фирма с печалба 3 000 лв. и сега фирма с печалба 100 000 лв. на месец плащат един и същ данък. Тук пак манипулациите от страна на управляващите, че ние сме на това дередже, защото имаме най-ниските данъци, а не плащаме като в другите държави – по 30/40% данъци. Да тук са обърнати нещата-тези, които трябва да плащат големите данъци, както е в Европа, плащат най-малките. А ние микро и малки предприятия и цялото население плащаме големите данъци общо около 40%. И ето затова данъчната система ни убива и няма средна класа.

Ние сме единствената в Европа държава, в която данък добавена стойност процентно като събираемост е повече от данък печалба. Това всъщност е проблемът – взима се от нас и се дава на едрия бизнес. Защо мислите не искат да намаляват ДДС-то, защото това е основният източник на средства в държавната хазна. И всичко, както виждате, е за наша сметка. Това е и причината да бъдем по доходи на последно място от много европейски страни. Взимат се нашите пари, за да се издържа държавата. Защото крупният бизнес определя правилата, източва ДДС-та и всичко останало.

Малкият и среден бизнес си дават данъците в нашата държава и си харчи парите в България. Да не говорим, че сме на първо място по брой администрация спрямо глава от население, сравнено с останалите страни в Европа, това също задушава населението. И като говорим за големите – да на тях им е ок тази политика на държавата, даже в голяма степен те я определят, а тя е да манипулират и разединяват обществото. Ето в момента се получава така, че се напада сектор туризъм, заради искания, които не засягат само нас, но и цялото ни общество. Те използват всякакви инструменти за манипулация. Купуват си медии, купуват си кръгове от хора, политически партии и много други неща.

На никой не му е лесно в това време – днес и сега, знаем това. Но, съграждани, уважете нашите достойни постъпки и опити за по-добър живот на всички нас. Ние искаме развитие на туризма в нашия град, ние искаме малкият и среден бизнес да съществуват.

Ние искаме населението да не обеднява, а напротив – да има повече доходност. Но не разбираме причината да сме толкова разединени като общество, за да мислите тези неща за нас. Ако имате въпроси, задайте ни ги по нормален начин-ние ще ви отговорим. Дори нашият сектор по другите градове е разединен. Според Вас, като прочетохте горенаписаното, ние можем ли да обединим сами всички тези проблеми, които трябва да се решат. Не! Но искаме да започнем отнякъде, в момента като най-потърпевши от кризата. Да, на никого не му е лесно. Много хора останаха без доходи. Но ние скоро, ако видим нулата като приход и разход, ще я целуваме и прегръщаме като наше дете, защото в момента акумулираме само разходи и загуби. Повярвайте го!!! Ние не хленчим, ние знаем най-добре какви са ни проблемите и затова търсим начини да ги разрешим.

И намаляването на ДДС-то в момента има точно това за цел – да не фалираме, защото при 20% много от нас ще го направят или ще са в сивия сектор, нямайки друг избор. Не мислете, че искаме да сме там. Ако се намали до 5% ДДС-то, ще е глътка въздух за нас и ще можем до една година да си стъпим отново на краката, пишат в отвореното писмо от Сдружение по туризъм-Кюстендил.

За финал ще помолим нашите съграждани и клиенти за разбиране.

Нашите колеги в малък и среден бизнес за така необходимата подкрепа, и то най-вече морална, борим се за едно и също.

Това единение, което направихме от туристическия бранш в нашия град за нашето/ вашето бъдеще, е достойно за уважение и заслужава само поздравления”, се казва в писмото.

Краси Ценкова

 

RELATED ARTICLES

Most Popular