Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградСедем кандидати влизат в битката за кмет на Благоевград

Седем кандидати влизат в битката за кмет на Благоевград

Изтече крайният срок за регистрирането на кандидатите за кмет на община Благоевград в ОИК. 7 са желаещите да се включат в предизборната надпревара на 27 юни.

Предсрочният вот се наложи след отстраняването от съда на избрания на местните избори през октомври 2019 г. инж. Румен Томов.

Първи – още на 20 май, е регистриран именно Томов, който както и през 2019 г., е независим кандидат, подкрепен от БСП.

В надпреварата за кметското кресло отново влиза и Людмила Костадинова. Тя ще се яви като независима. Костадинова е председател на Неправителствената организация Възродена България – Българско Народно Единение. Активен участник в протестите през 2020 г.

На 21 май в ОИК бе регистриран и най-яростният противник на Кабинета „Камбитов“, а впоследствие и на наследника му Томов – Андон Тодоров.Той бе председател на Общинския съвет в Благоевград, като лидер на местното формирование на Партията на Зелените, напусна всички постове, както и този на общински съветник, за да се кандидатира за кмет за втори път след местния вот през 2019 г. Като независим кандидат Тодоров е подкрепен от ПП ГЕРБ, които няма да излъчат свой собствен. В Инициативния комитет, който застава зад неговата кандидатура, влизат още ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ.

Припомняме, че на изборите в Благоевград през 2019 г. Тодоров се нареди в челната тройка по брой гласове след избрания тогава Томов, който бе на балотаж с Атанас Камбитов, по това време кандидат на ГЕРБ.

Д-р Атанас Камбитов сега е председател на местната структура на Републиканци за България, за частичните избори партията е взела решение да не излъчва кандидат.

„Има такъв народ“ атакува кметския пост в Благоевград чрез адвокат Илко Стоянов, който бе избран за депутат от 45-ото Народно събрание на отминалите избори.

Стоянов има над десетгодишен опит в местното самоуправление. Два мандата общински съветник, като напуска Общински съвет – Благоевград по собствено желание.

Следващият кандидат е най-младият сред останалите. Това е Стефан Делиов, регистриран от коалиция „Ние, Гражданите”. Делиов е познат в града като създател на групата „Кочинка рейсинг тийм“, която събира любителите на бързите коли и високите скорости, но и хора, които участват в различни благотворителни кампании в помощ на хора в нужда.

Коалиция Демократична България – Обединение издига за свой кандидат д-р Виктория Каракостова. Припомняме, че наскоро тя оглави местната партийна структура, поемайки щафетата от досегашния лидер Калоян Ханджийски.

Цвета Рангелова е излъчена от партия Възраждане на Костадин Костадинов. Тя е адвокат по професия.

Регистрирани в ОИК са още партия „Обединена Социалдемокрация”, партия „Движение България на гражданите“, за участие в частични избори, но не са излъчили кандидати.
RELATED ARTICLES

Most Popular