Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградСекнаха почивките по Великден

Секнаха почивките по Великден

  • По-малко ексурзии и пътувания в Югозапада за празниците

  • Предпочитани са почивките в България, къщите за гости в Сапарева баня пълни на 50%

Туристическият бранш е сред най-засегнатите от кризата. В Югозападна България пътуванията и почивките за Великден значително са намалели, и то не само заради ограниченията покрай ковид кризата, които бяха съвсем до скоро. Повечето от хората, решили да се възползват от празничните дни и да отдъхнат извън домовете си, залагат на почивки в страната, показва справка в туристически агенции в региона. „Има отлив на почиващи. Къщите за гости в Сапарева баня са пълни на 50 % за Великден. Докато миналата година бяха заети на 100 % за всичките почивни дни около празника”, каза Петър Чучуганов – председател на Сдружението на собствениците на къщи за гости в Сапарева баня .
Цените за ползване на къща за гости в планинското градче с най-горещата минерална вода в Европа са различни, в зависиомст от пакетите, които се ползват, дните на престоя.
„Ползването на къща за гости е около 200 лв. на ден. Цените за ползване на къща за гости в са различни, в зависиомст от ползваните пакети и дните на престоя. Не може да се говори за някаква основна цена. На Великден обикновено хората си донасят агне или каквото са решили, сами си го приготвят, ползват кухнята и услугата „нощувка””, допълни Чучуганов.
Дупничани и благоевградчани също се ограничават в пътуванията и почивките за великденските празници, установихме при справка в туристически агенции.
„За Великден предпочитани са почивките в България. Ползват СПА хотелите. При нас правихме записвания за Велинград, Банско и Баня, Разложко. Цените са около 70-100 лв. със закуска и вечеря на ден. Имаме и клиенти, които ще почиват в Македания и Гърция, но са малко. Пътуванията за Великден също са малко.

Здравка Чимева

Имаме екскурзии след празниците – до Дубровник, Хърватска, Охрид, Македония, Гърция. Големи групи нямаме. Събират се по малко хора – приятели, малки компании. Комбинираме се с колеги, за да осъществим пътуванията. След празниците имаме екскурзии до Турция – Одрин, където предимно се пазарува, и в Истанбул, който е предпочитан за развлечения – пътувания с корабчета, посещения на ресторанти и т.н.”, обясни Мариана Угрева – собственик на туристическа агенция в Дупница.
„Цените на екскурзиите нямат големи увеличения, въпреки че горивата поскъпнаха. Това е за сметка на комисионите, които са по-малки. Почивките за Великден са предимно с индивидуални записвания. Те са предимно на млади хора, които правят резервации и пътуват с лични коли. Имаме записани и записваме за групови пътувания главно до близките страни- Македония, Гърция, Турция, Албания, имаме и за Тунис. Цената на екскурзия до Турция е около 190-265 лв. Добре е хората да знаят, е има уловки и може да се подведат. Дава се цена от 150 лв. например до Истанбул, с две нощувки, но не са включени обиколка на града, музей, след което на място се вземат още пари. Цените на туроператорите са уеднаквени и е много важно какво е вкючено в тях”, посочи Здравка Чимева – собственик на туристическа агенция в Благоевград.

RELATED ARTICLES

Most Popular