Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионРадомирСело се вдигна на протест срещу приют за кучета

Село се вдигна на протест срещу приют за кучета

Над 350 бездомни кучета се отглеждат в частен имот, приютът няма документи

 

Жители на радомирското село Владимир излязоха на бунт срещу незаконен приют. Вече 10 години над 350 бездомни кучета се отглеждат в частен имот на входа на селото.

Приютът няма документи, а собственичката твърди, че институциите спъват неговото узаконяване. Според местните кучетата често се разхождали свободно навън, имало и нападнати хора.
“Първо беше един кучкарник, който се намираше над имота. Сега направи и на пътя”, каза един от жителите.
Имотът е частен на собственичката с кауза – да помага на бездомните животни. В село Владимир не могат да преброят жалбите до институциите, а съжителството с кучета усложнява ежедневието им. Кучетата често ставали повод за катастрофи.
“В страната има много такива случаи – приюти, които са незаконни и се събират животни от хора, които са с добри намерения. Но в един момент поставят живота на животните в доста рискова ситуация. Не мога да кажа, че условията в един такъв приют са кой знае колко по-добри, отколкото в един общински приют, защото не се съблюдава по никакъв начин прилагане на законодателството”, каза Явор Гечев от фондация “Четири лапи” в студиото на “България сутрин”.
Той посочи, че рискът във всеки един момент някой от тези хора, които са недоволни, да отиде и да посегне на животните, е много голям.
“Най-вероятно всеки един от протестиращите има по едно-две кучета. В село Владимир има регистрирани 11 кучета всичко на всичко, от които 3 са на собственичката на приюта, 7 са бездомни и едно-единствено е на друг човек. Задължението за контрол за собствениците на кучета е на община Радомир”, допълни Гечев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира, че всеки един от тези приюти е възникнал по една и съща схема.
“Човек отива на място, купува си къща, спасява едно-две-три кучета в селото и така почват да му стоварват ненужните животни. Тези приюти не са ефективно решение на проблема с бездомните животни. Всеки един от тях, в който има над 100 животни, изисква огромен ресурс и организация, както и финанси”, каза още представителят на “Четири лапи”.

RELATED ARTICLES

Most Popular